Brnabić: Srbija će zaštititi prava Srba u regionu

13.02.2020.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da nestabilna situacija u regionu ne odgovara Srbiji i da to što se sada dešava ne bi trebalo da se dešava, ali da svi problemi moraju da se rešavaju diplomatskim putem, na oprezan način, kao i da će Srbija zaštititi prava Srba bilo gde u regionu, koja su sada ugrožena.

Foto:Printscreen

“Da bismo nastavili da se razvijamo i rastemo nama je potreban stabilan region”, rekla je ona novinarima i istakla da Srbiji od svih zemalja u regionu najviše odgovara stabilnost jer su sprovedene reforme dale dobre rezultate. Kako je dodala, ovo je mali region i nestabilnost se odražava i na Srbiju jer će manje ljudi želeti da dođe da investira.

Srbija je, navela je premijerka, posle mnogo godina ušla u fazu gde je podigla svoj kredibilitet i svaka nestabilnost nije dobra.

“Svaka nestabilnost će se odraziti na naš rast i razvoj. Zato se trudimo, predsednik države Aleksandar Vučić i cela Vlada, da svi signali koje dajemo budu i odmereni i umereni i da se dalje gradi stabilnost”, rekla je ona.

Istakla je da se Srbija trudi da bude odgovorna u zaštiti srpskog naroda, gde god da živi jer je to njena “ustavna obaveza, dužnost i želja”.  Podsetila je da je Vučić pozvao Srbe iz Crne Gore i Republike Srpske na razgovore u subotu.

“On će razgovarati sa njima kako na najbolji način da im se pomogne da ih podržimo, ali i o tome kako da se smiruje situacija u regionu”, kazala je Brnabić.

Prema njenim rečima, možda takva situacija odgovara nekim zemljama u regionu koje nisu uradile ništa po pitanju ekonomskih reformi i svaka politička nestabilnost predstavlja izgovor za ono što nisu uradili.

Dodala je da će se Srbija truditi da poziva na mir i stabilnost, ne ugrožavajući prava Srba bilo gde u regionu koja su u ovom trenutku ugrožena.

“Srbija je izvoznik stabilnosti ne zato što smo mnogo dobri i imamo veliko srce, a imamo, ga već zato što je to u interesu građana Srbije”, rekla je Brnabić.

Izvor: beta