Dačić: Neću valjda da idem u druugu ligu

25.09.2020.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će mu biti teško da se suzdrži da ne radi na povlačenju priznanja Kosova i istakao da je ukazao američkom izaslaniku Ričardu Grenelu da je Priština nastavila sa kampanjom priznanja nezavisnosti

Foto:Printscreen

On je za TV Prva naveo da je Grenelu pokazao pismo koje je kosovska ministarka spoljnih poslova poslala BiH i koje je tako sročeno da se stiče utisak da vašingtonski sporazum promoviše priznanje nezavisnosti, jer je Izrael priznao Kosovo.

– Pretpostavljam da su takvo pismo poslali i drugim državama. To potvrđuje našu sumnju da oni ne samo da neće poštovati, već neće ni stati sa kampanjom priznanja. Pismo sam preko predsednika Aleksandra Vučića predao Grenelu i kažu da je zvao Hotija i da mu je svašta rekao, zašto ne poštuju sporazum – naveo je Dačić.

Upitan zašto nije bio u Vašingtonu kao ministar spoljnih poslova, Dačić je rekao da on i Vučić imaju različite agende i da zbog toga nije bio u Vašingtonu.

Komentarišući izjavu Miroslava Lajčaka da se u ponedeljak na tehničkim pregovorima Beograda i Prištine neće razgovarati o Zajednici srpskih opština (ZSO), Dačić je rekao da bi pitao Lajčaka “A kada će se baviti ZSO” i da to treba pitati EU.

– Frapantno je što nema nikakve reakcije iz Brisela, a oni su garanti tog sporazuma koji je potpisan pre sedam godina, a potpisali su ga Hašim Tači, Ketrin Ešton i ja – rekao je Dačić.

Kako kaže, Srbija je danas pouzdan partner, u svetu je poznato da se sa Srbijom teško pregovara, ali kada se dogovori onda se to poštuje.

Dačić kaže da Grenela upoznao kada je došao u Beograd sa delegacijom DFC.

– Ja volim malo i da bocnem. Rekao sam Grenelu na skupu kojim je predsedavao Vučić da se nadam da se lepo proveo u Prištini, gde postoji bulevar Bajdena, spomenik Klintonu… Podsetio ga da je Priština jedino mesto na svetu gde se slavi rođendan Klintonu. Bila je jasna poruka, jer je u delegaciji Trampova administracija – rekao je Dačić.

Želim i dalje da igram u Ligi  šampiona

Dačić je upitan da li očekuje da bude šef diplomatije i u novoj vladi, na šta je odgovorio da i dalje želi da igra u Ligi šampiona i da neće da ide u drugu ligu.

– I dalje želim da igram u Ligi šampiona, neću valjda da idem u drugu ligu – naveo je on za TV Prva.

Pojašnjava da je to logično i da ne razume srpsku opoziciju koja jedino zna da “udara na decu, u braću onih koji su na vlasti”.

Na konstataciju novinara da će mnogi reći da Dačić ne može da razume opoziciju jer je za 30 godina dve, tri godine bio u opoziciji, on je rekao da je u periodu dok je bio opozicija shvatio da su socijalisti mnogo bolji od onih na vlasti i da je “glupo biti u opoziciji”.

O Crnoj Gori

Pobednička koalicija u Crnoj Gori pucala bi sebi u nogu ukoliko bi došlo do zaoštravanja odnosa sa Srbijom, kaže Dačić.

On je na TV Prva rekao da se Srbija nije mešala u izborni proces u Crnoj Gori, a da su to činili Edi Rama, Ramuš Haradinaj i muslimani.

– Zašto DPS ne kaže Rami “nemoj da se mešaš nije ti Crna Gora velikoalbanaska prćija”. Gde su časni principi DPS-a? Ne smetaju im Haradinaj i Rama, a smeta im Vučić – rekao je Dačić.

Naveo je da je DPS izgubio od svog naroda i naglasio da Srbiju ne zanima ko će biti na vlasti u Crnoj Gori, nego je zanima kakav će biti položaj Srba u toj državi.

– Želimo dobre odnose sa Crnom Gorom. To je naš bratski narod i država. Da li ćemo da budemo u jednoj ili dve države, samo da ne bude u tri – rekao je Dačić.

Upitan koja bi to treća država mogla da bude, Dačić kaže da to još može da se deli na šta god hoćete, ako se ide logikom sepratizma. Naveo je da se to odnosi ne samo na Srbiju, nego i na Crnu Goru ako se ide logikom seperatazima i ako se priznaje secesija jednog dela teritorije.

– Nisu oni priznali Kosovo i odvojili ga od Srbije – kaže Dačić i navodi da su Pećka patrijaršija i Dečani, kad smo ušli u Prvi svetski rat, bili Crna Gora.

Rekao je da kandidata za crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića ne poznaje, da još nije formirana vlasti u Crnoj Gori, a da će, kako sada stvari stoje, on biti premijer.

Ima osećaj, da sad u Crnoj Gori napadaju Srbiju, Aleksandra Vučića i njega naročito.

– Sad neki do tih furnkcionera pobednika pokušavaju da se dokažu i pokažu da to nije sad Srbija, da ima i razlike u odnosu na Srbe”, navodi Dačić.

Smatra da je to nepotrebno i da su to loše izjave, koje su možda deo političkog neiskustva.

– To bi bilo pucanje u nogu pobedničke koalicije ukoliko bi došlo do zaoštravanja odnosa sa Srbijom – navodi Dačić.

Izvor: blic.rs