Detalji sporazuma u Vašingtonu: Trampova 5G mreža i osuda Hezbolaha

06.09.2020.

Dok se javnost u Srbiji listom bavi najbanalnijim okolnostima potpisivanja ekonomskog sporazuma između Beograda i Prištine u Beloj kući (kako je sedeo Vučić, na čemu je sedeo, kako je izgledao on, kako je izgledala olovka…), u senci su ostali ne samo ključni detalji sporazuma, već i oni naizgled manje bitni, a zapravo – veoma intrigantni! A neke od tih stavki bi čak mogle da definišu dugoročne odnose Srbije sa ključnim igračima: SAD, Kinom, Rusijom i EU.

Ovi sitni detalji, kao uostalom i celokupan sporazum, posebno će dobiti na težini ukoliko Donald Tramp ponovo pobedi na predstojećim predsedničkim izborima, a SAD nastave sa njegovim viđenjem spoljne politike, oličenom i u spotazumu između Beograda i Prištine.

“Blic” piše o pet  “skrivenih” detalja u potpisanom sporazumu.

Gde je 5G mreža, tu su političke intrige (osnovano), ali i teorije zavere (neosnovano). A jedna od prekjuče potpisanih stavki odnosi se upravo na 5G mrežu u Srbiji i opremu koja je za nju neophodna.

“Obe strane će u svojim mrežama mobilne komunikacije zabraniti upotrebu 5G opreme koju isporučuje neproveren prodavac. Onda kada je takva oprema već prisutna, obe strane će se obavezati na njeno uklanjanje i druge napore na medijaciji da to bude učinjeno na vreme”, glasi ova tačka sporazuma.

Ovo bi u prevodu moglo da znači da će se Srbija saglasiti i konsultovati sa američkim partnerima po pitanju kupovine i instalacije opreme za 5G mrežu, koja u Srbiji još nije prisutna. Pošto se zna ko je za Trampa “neprovren prodavac”, to jest Kina, nije teško pretpostaviti kome bi Srbije ubuduće morala da kaže “ne”, iako su čak i pojedini zvaničnici Srbije pominjali kineski “Huavei” kao potencijalnog 5G partnera.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sinoć, pojašnjavajući tačku po tačku sporazuma, rekao da Srbija nije želela da se navode imena zemalja “koje su nekima drage, a nekima nisu”.

– Ovde se obavezujemo da ćemo da radimo sa pouzdanim trgovcima, kada do toga dođe. Mi za sada nemamo njihovih infrastrukturnih objekata, pošto uglavnom imamo “Eriksonove”, tako da nemamo problema sa tim – pojasnio je Vučić.ž

2) Diversifikacija izvora energije

Paraf je prekjuče stavljen i na stavku koja se bavi energijom, u kojem se navodi da će “obe strane diversifikovati njihove izvore snabdevanja energijom”. To bi moglo da znači da bi Srbija moralo da smanji nabavku tečnog naftnog gasa iz Rusije i malo (više) se preorijentiše na, recimo, američki gas.

Kako je predsednik Srbije rekao, ova tačka nije inicijalno izgledala ovako i izbačen je deo koji preciznije određuje od koga će se nabavljati energenti.

– Trebalo je da se obavežemo od koga ćemo i šta da kupujemo, ali mi na to nismo pristali. Mi svakako radimo na diversifikaciji, ali da nam neko kaže da moramo da kupujemo skuplji gas od jetinijeg, na to nismo mogli da pristanemo. Na kraju, ovo je jedna uopštena norma koja nam ne predstavlja nikakav problem, ali je zaista dobro da to uradimo. I nije samo u pitanju gas, već i svi drugi oblici energije – pojasnio je Vučić.

Jedna varijanta je, recimo, “američka ruta”, odnosno gasovod iz Aleksandropulosa koji bi preko Bugarske do Srbije mogao da isporučuje američki gas. Opcija koja je takođe u opticaju godinama unazad je ona koja uključuje Hrvatsku, tačnije ostrvo Krk, gde bi u perspektivi mogla da se napravi interkonekcija sa Hrvatskom, te da Srbija američki gas dobavlja preko tog terminala.

3) Bezvizni režim

Da li će Srbija jednog dana sa SAD imati bezvizni režim niko ne može da tvrdi unapred, ali ako je suditi po jednoj od tačaka sporazuma, to bi ubuduće možda i moglo da se dogodi.

Naime, i Beograd i Priština su potpisale stavku da će “obe strane povećati nadzor putnika u vazdušnom saobraćaju i deljenje informacija između sebe u okvirima šire američke saradnje na Balkanu”.

“Strane će se obavezati na unapređivanje tehnologije za borbu sa nezakonitim aktivnostima, sprovođenjem i operacionalizovanjem sistema za nadzor i informacije PISCES, APIS, ATS-G i SRTF”, koje su obezbedile SAD.

– To radimo zajedno sa Prištinom, kako bismo, kao i Poljska, u narednom periodu mogli da računamo na eventualno dobijanje bezviznog režima – rekao je Vučić.

4) Dekriminalizacija homoseksualnosti

Veoma važna tačka, ako se ima na umu da je glavni američki pregovarač Ričard Grenel ne samo otvoreno gej, već i predvodnik Trampove politike snažnog nastojanja na dekriminalizaciji homoseksualnosti u što većem broju zemalja širom sveta. Tim pre iznenađuje neoprezno posprdan stav prema ovoj tački u izjavama nekih opozicionih prvaka u Srbiji.

“Obe strane će raditi sa 69 zemalja koje kriminalizuju homoseksualnost kako bi uticale na to da te zemlje dekriminalizuju homoseksualnost”, glasi ova stavka sporazuma.

Vučić je rekao da je Srbija već dekriminalizovala homoseksualnost i potvrdio da je za SAD ta stavka važna.

5) Osuda Hezbolaha

Još jedna od stvari na koju je stavljen paraf jeste osuda šitske organizacije Hezbolah kao terorističke.

“Obe strane se obavezuju da Hezbolah u potpunosti svrstaju pod terorističku organizaciju i da u sklopu svojih jurisdikcija u potpunosti sprovode mere na restrikciji njegovih operacija i finansijskih aktivnosti”, glasi ova stavka.

To su, prema rečima Vučića, potpisali i Beograd i Priština, uz objašnjenje da je to “američka želja, oni takvu politiku vode”.

– A mi smo gledali da izvučemo što se nas ticalo i da se ne svađamo oko svakog pitanja – rekao je Vučić.

Hezbolah je, inače, paravojni pokret koji je postao uticajna politička organizacija u Libanu, a koju podržava i finansira Iran.

Izvor: blic.rs Foto: BUDUCNOSTSRBIJEAV / TANJUG