EU Srbiji dodelila 70 miliona evra iz IPA programa

29.05.2020.

Evropska unija je opredelila 70 miliona evra bespovratnih sredstava Srbiji u okviru prvog dela IPA programa za 2020. godinu. Još 98 miliona Srbija bi trebalo da dobije do kraja godine. Zemljama Balkana jeste mesto u EU, rekao je predsednik Vučić, koji je prisustovao potpisivanju finansijskog sporazuma.

Finansijski sporazum za prvi deo IPA programa za 2020. godinu potpisan  je u Beogradu, a potpisivanju je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sporazum su potpisali ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Sem Fabrici.

“Zapravo predpristupni fondovi služe za sveukupan razvoj da zemlja bude što pripremljenija kada bude u članstvu i da se približimo proseku”, rekla je Jadranka Joksimović, nakon potpisivanja sporazuma.

Kaže da danas svaki treći građanin Srbije zna za neki projekat koji je finansiran iz EU, da li je u pitanju škola, vrtići, prečišćavanje voda.

“Reforme su važne jer one donose ono što je boljitak”, rekla je ministarka.

“Očekujemo da finalizujemo i drugi deo koji će biti 98 miliona evra”, rekla je ministarka Joksimoviić.

U fokusu prvog dela IPA programa za 2020. godinu su lokalni razvoj, konkurentnost i zapošljavanje.

Pomoć se sastoji iz tri dela 

Ceremoniju potpisivanja putem video-linka pratio je i evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji. Istakao je da se pomoć sastoji iz tri dela. Varhelji kaže da će biti obezbeđeni grantovi za 450 mikropreduzeća i startapova, kako bi otvorili nova radna mesta u dva regiona u Srbiji.

“Biće uloženo u socijalnu i lokalnu strukturu, podršku zapošljavanju i socijalnoj politici za najranjivije grupe, mlade ljude, ljude sa invaliditetom, žene i Rome”, rekao je komesar.

Podržaće se reforme posebno kad je reč o energetici, poljoprivredi, saobraćaju i zdravstvu.

“Komponetna zdravstva uključuje dodatnu podršku Srbiji kako bi se izašlo na kraj sa zaraznim bolestima, 2,5 miliona evra će biti potrošeno na medicnske zalihe i milion evra da Ministarstvo zdravlja dobije ekspertizu iz država članica EU”, reklao je Varhelji.

Evropksi komesar je istakao da će EU izaći sa ekonomskim investicionim planom za region na jesen.

Vučić: Hvala svim zemljama članicama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je zahvalio komesaru jer je, kako kaže, uložio veliki trud kako bi pomogao Srbiji. Kaže da je reč o novcu koji nije morao da bude dat Srbiji.

“Nije obaveza nijedne zemlje EU da novac svojih obveznika troši na nas, zato sam veoma zahvalan, hvala svim zemljama članicama i evropskoj administraciji”, rekao je Vučić.

Objasnio je da će novac biti uložen u lokalnu samoupravu, jer su opštine kada je reč o javnim finansijama slaba karika u odnosu na republičku vladu.

Takođe, biće uložen u energetsku efikasnost, odnosno zaštitu životne sredine, rekao je Vučić podsećajući da je kvalitet vazduha do dolaska korone u Srbiju bio jedan od najzapaženijih problema.

Podsetio je da je EU najveći izvor direktnih stranih investicija.

Naveo je i da Srbija očekuje ne samo jasnu evropsku perspektivu, već i da se govori i o članstvu u EU.

“Znamo da će uek moći da se kaže da treba da se sprovedu reforme, reše problemi sa Prištinom. Sve razumemo, samo bismo hteli da imate jasnu poruku da ćemo, ako se to uradi, biti članica EU”, rekao je Vučić.

Varhelji o izborima u Srbiji

Na pitanje novinara šta očekuje od predstojećih izbora u Srbiji, Varhelji je rekao da nije ni na jednom komesaru da se meša u unutrašnja pitanja neke zemlje. Naveo je da ohrabruje sve političke stranke da učestvuju na izborima.

“Polažem velike nade da ćemo imati slobodne i fer izbore u Srbiji i posle toga još jaču vladu, tako da možemo da ubrzamo reforme i napravimo još veći napredak”, rekao je Varhelji dodajući da će EU pružiti podršku kad je reč o monitoringu izbora.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je Varhelji iskusan političar.

“Građani Srbije su ti koji odlučuju i o učešću u izborima i o tome kome će poverenje dati”, rekao je Vučić.

U ponedeljak se otvara granica sa Bugarskom

Vučić je najavio da će Srbija u ponedeljak otvoriti granicu sa Bugarskom.

“Spremni smo i sa svima drugima. Mislim da sa BiH i Severnom Makedonijom to već funkcioniše. Mi ćemo uvek za to da se zalažemo, jer smatramo da to donosi korist svim građanima u regionu, a ne samo zato što je to evropska tekovina”, poručio je Vučić, podsetivši da je granica sa Mađarskom otvorena.

Izvor: rts.rs Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić