Grenel: Sporazum rezultat drugačije vrste diplomatije Trampa

06.09.2020.

Specijalni izaslanik Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel u autorskom tekstu za portal “Hil” ocenio je da je sporazum Beograda i Prištine je rezultat drugačije vrste diplomatije američkog predsednika Donalda Trampa.

Foto:Printscreen

Grenel je naglasio da su Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti potpisivanjem sporazuma u Vašingtonu pod pokroviteljstvom Donlada Trampa napravili ogroman korak ka dugoročnom rešenju “istorijskog sukoba”.

Grenel je naglasio da su Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti potpisivanjem sporazuma u Vašingtonu pod pokroviteljstvom Donlada Trampa napravili ogroman korak ka dugoročnom rešenju “istorijskog sukoba”.

Izaslanik Donalda Trampa na Tviteru je podelio tekst za Hil, koji je objavljen u rubrici “mišljenje”, navodeći da ne može da pronađe nijedan američki medij koji je izvestio o sadržaju “istorijskog sporazuma Srbije i Kosova”.

Grenel navodi da je još od 2017. godine stav SAD o “sukobu Srbije i Kosova” bio da će koraci ka ekonomskoj normalizaciji razblažiti snagu i važnost “vrućih političkih pitanja” u tom sporu.

Rekao je da su se dve strane saglasile da izgrade putnu i železničku vezu između Beograda i Prištine, kao i da su se obavezale da izrade zajedničku studiju izvodljivosti o mogućnostima povezivanja železničke infrastrukture sa dubokomorskom lukom na Jadranskom moru.

Kako je istakao, obe strane će raditi sa američkom koorporacijom za međunarodno finansiranje razvoja i Izvozno-uvoznom bankom kako bi podržale ove projekte i obezbedile finansiranje za mala i srednja preduzeća i dodao da će svi ovi sporazumi omogućiti slobodniji i efikasniji protok ljudi i robe preko administrativnih prelaza.

“Što se tiče same granice, Srbija i Kosovo su se dogovorili da otvore i operacionalizuju objekat zajedničkog prelaza Merdare, da međusobno priznaju diplome i profesionalne sertifikate i da se pridruže mini-šengenskoj zoni koju su Srbija, Albanija i Severna Makedonija najavile u oktobru 2019. Srbima i Kosovarima će uskoro biti lakše nego ikad da žive, rade, trguju i uče u međusobnim četvrtima, kompanijama i na univerzitetima”, smatra Grenel.

Izvor: rts.rs