Kako dijaspora može da glasa na izborima 21. juna

28.05.2020.

Državljani Srbije koji žele da biračko pravo za izbore 2020. iskoriste u inostranstvu mogu da se prijave nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu do ponoći 30. maja, a potom postoji utvrđena procedura.

Foto:Printscreen

Podatke o tome da će birač glasati u inostranstvu diplomatsko-konzularna predstavništva dostavljaju opštini u kojoj ima prijavljeno prebivalište u Srbiji, gde se onda briše sa biračkog spiska.

– Mora biti 100 birača najmanje upisano, najviše 2.500 i u onim diplomatskim predstavništvima gde se prijavi dovoljan broj onih koji su izrazili želju da glasaju, tu ćemo otvoriti biračka mesta – kaže Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova.

Odalović ukazuje da ni iz jedne zemlje nije stigao signal da bi glasanje moglo biti onemogućeno.

– Ono što smo mi tražili u vreme ove epidemije da nam svaka zemlja saopšti uslove, koji su uslovi epidemiološki da bi mogli da ih ispunimo kad otvorimo biračko mesto – rekao je Odalović.

Mnogima je najbliža ambasada daleko stotinama pa i hiljadama kilometara, a pandemija je dodatno otežala putovanja. Za sada naš zakon ne omogućava elektronsko glasanje.

– To je tehnički moguće, to je ostvarivo, to je budućnost. Niz zemalja poznaje modalitete tog glasanja, neke skandinavske zemlje, neke baltičke zemlje, u SAD imate glasanje putem pošte – kaže Miljkan Karličić, član Republičke izborne komisije.

Dijaspora pravo da učestvuje na izborima u Srbiji ima od 2004. godine. Na poslednjim parlamentarnim izborima 2016. godine na 38 biračkih mesta u inostranstvu, pravo glasa iskoristilo je svega njih 6.000.

Izvor: telegraf.rs