Kurti: Namera Srbije sa “mini Šengenom” je četvrta Jugoslavija

13.02.2020.

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je balkanski “mini Šengen” srpska namera da formira četvrtu Jugoslaviju i da takva ideja predstavlja opasnost.

Aljbin Kurti je, gostujući u emisiji “Rubikon” na KTV, ocenio da je za balkanski “mini Šengen” zainteresovana i Rusija.

“U mom političkom obrazovanju istorija je važna. Pre više od jednog veka, carska Rusija je formirala saveze kako bi uništila dve imperije i uspela u tome. Nakon jednog veka moramo da stvorimo savez. Albanci su u epicentru, sa jedne strane su Hrvati, Bugari, ali i Sarajevo i Podgorica. Ako pogledate mapu tendencija, posebno na kartu Balkana, imamo potrebu za partnerstvom, ali ono ne može početi sa Srbijom”, rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, namera Srbije je stvaranje četvrte Jugoslavije.

“Moram biti iskren i da kažem da balkanski ‘mini Šengen’ nije stvarnost, već više ideja. Za saradnju šest zemalja regiona imamo okvir Berlinskog procesa. U tom smislu nema ničeg novog. Balkanski ‘mini Šengen’ nosi opasnost, rekao sam da predstavlja četvrtu Jugoslaviju koju Srbija želi, to je namera Beograda. Moramo biti veoma oprezni, jer postoje opasnosti koje prevazilaze te osmehe. Mislim da je pre dve godine bio znatno opušteniji nego danas, a danas je Rama pažljiviji nego pre godinu dana. Namere Srbije koje vidimo u Crnoj Gori su očigledne”, rekao je Kurti.

“Albanski ‘makro Šengen’ može da se sprovede vrlo brzo”

Nije isključio mogućnost da prisustvuje narednom sastanku balkanskog “mini Šengena”, ali malo je verovatno da bi takva odluka bila doneta u njegovom kabinetu.

Kako ocenjuje, sve će se ponovo vratiti Berlinskom procesu. “Od juna 2017. izneli smo naš stav da je Berlinski proces, iako i on ima svoje opasnosti, onaj u kome moramo učestvovati, jer je Kosovo tu ravnopravno sa drugima i verujem da tamo moramo da učestvujemo. Ne bi trebalo da idemo na međunarodne razgovore bez nacionalne koordinacije. I o tome sam razgovarao sa liderima u Albaniji”, rekao je Kurti.

Kosovski premijer izrazio je uverenje da bi albanski “makro Šengen” mogao da se implementira vrlo brzo.

“Albanski ‘makro Šengen’ podrazumeva sveobuhvatnu albansku liberalizaciju. Balkanski “mini-Šengen” je ideja koja nije sprovedena, dok albanski ‘makro Šengen’ može da se sprovede vrlo brzo. Takve inicijative ne mogu se usmeriti negde drugde sem prema Berlinskom procesu”, rekao je Kurti.

Što se tiče njegovog i Raminog ozbiljnog stava u Tirani, rekao je, “to se verovatno može tumačiti kao izraz ozbiljnosti i da oni razumeju da u našim stavovima postoji velika odgovornost. Bilo je stvari sa kojima se nismo složili, ali nisu nepremostive”.

“U ovoj siromašnoj državi ne treba imati platu od 2.950 evra”

Opravdavajući odluku svoje vlade o smanjenju plata kosovske izvršne vlasti, Kurti je rekao da je potreban novi pravac po svim pitanjima i da odbija da prima platu od bezmalo 3.000 evra.

“Ja nikako ne mogu da dobijem platu od 2.950 evra i da odem kući. To nije primereno jednoj siromašnoj zemlji. Takva plata takođe loše utiče na mene”, rekao je Kurti.

Međutim, prema njegovim rečima, svaka odluka koja proizilazi iz ustavnih okvira o pitanju zakona o platama biće poštovana.

“Uvek ćemo poštovati zakon, poništavaćemo nepravedne odluke i zameniti ih ispravnim odlukama” rekao je Kurti.

Naveo je da smanjenje plata u kabinetima ima više unutrašnji, etički efekat, a manje finansijski. Prema njegovim rečima, potrebna je politika koja etiku ne stavlja van politike.

“Nalazimo se u situaciji u kojoj imamo finansijsko krvoproliće, to bi trebalo da prestane. Postupamo sa zavojima kao što se postupa u kliničkom centru. Sestrinstvo poput našeg rada mora biti legitimno i verodostojno, mora zaustaviti krvoproliće i samom sebi”, rekao je Kurti.

“Želeo bih drugačiju zastavu”

Kurti je izjavio da je prihvatio trenutnu kosovsku zastavu, ali nije krio želju da je promeni.

“Prihvatio sam ovu zastavu. Velika promena dogodila se 2010. godine, kada smo odlučili da učestvujemo na izborima. To je suština naše promene. Ima još puno stvari koje treba da uradimo, a da li bih želeo da imam drugačiju zastavu, odgovor je da”, rekao je Kurti.

Istakao je i da “Kosovu nije potrebna nezavisnost samo na papiru”.

Izvor: rts.rs Fotooto: Profimedia