Poruka sa protesta u Beogradu: Nema pregovora sa Vučićem, bojkot izbora

18.08.2019.

Protest, 37. po redu u Beogradu, završen je ispred zgrade RTS.  Jedan od organizatora Srđan Marković, pozvao je na bojkot predstojećih izbora i rekao da nema pregovora i okruglih stolova sa predsednikom Srpske napredne stranke i države Aleksandrom Vučićem.

Izbori će izgledati kao kad su nas tukli u subotu ispred zgrade Predsedništva“, rekao je Marković, koji je podsetio na događaje tokom prethodnog protesta Jedan od pet miliona i naglasio da građani nisu protiv vojske i policije.

Marković je poručio Vučiću da nema potrebe da se plaši „jer ga niko neće tući“. On je rekao da je Vučić „uzurpirao vlast, bojkotuje zdrav razum, bojkotuje sve nas i zato nema pregovora ni okruglih stolova – jer mi volimo Srbiju“.

Prema njegovim rečima, u ovakvoj atmosferi u društvu nije moguće da postoje fer izbori.

„Razoktićemo sve laži i prevare i za sve lopovluke ćete ići u zatvor, tako će u Srbiji početi da se vrednuje profesionalizam“, rekao je, nakon čega su okupljeni krenuli u protestnu šetnju ka zgradi Predsedništva.

Organizatori protesta su, uoči njegovog održavanja, saopštili da je posvećen borbi protiv nasilja i prebijanja neistomišljenika vlasti, za poštovanje rodne ravnopravnosti i protiv ponižavanja vojske koje sprovodi Vučić.

Organizator je podsetio da su Markovića proše subote „pripadnici vojne policije Kobre udarili i prebacili preko ograde ispred zgrade Predsedništva“.Po nalogu Vučića ograda je uklonjena a ispred zgade su bile postavljene ženske pripadnice vojne jedinice Kobre. Prema njegovim rečima, u ovakvoj atmosferi u društvu nije moguće da postoje fer izbori.

„Razoktićemo sve laži i prevare i za sve lopovluke ćete ići u zatvor, tako će se u Srbiji početi da se vrednuje profesionalizam“, rekao je on i najavio da se ide ka Predsedništvu.

Među okupljenima u subotu bili su i predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predstavnik Dveri Jugoslav Kiprijanović, predsednik opštine Stari grad Marko Bastać i predsednik Nove stranke Zoran Živković.

Učesnici protesta Jedan od pet miliona raširli su po zemlji, oko zgrade Predsedništva,  panoe na kojima su ispisane 42 preporuke za slobodne i fer izbore.Ispred zgade je, kao obezbeđenje, bilo šest pripadnica vojne jedinice Kobre.

Učesnici protesta su, nakon što su ostavili te poruke, nastavili ka zgradi Radio televiziji Srbije, gde su završili protest pozivajući novinare te medijske kuće da profesivonalno obavljaju svoj posao.

Izvor:danas.rs Foto: BBC na srpskom /TW