Protesti u više gradova Srbije: Sedenjem protiv provokatora (video)

09.07.2020.

Protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije koji se održavaju zbog nezadovoljstva načinom na koji se država bori protiv pandemije korona virusa, kojima su pridodati zahtevi za smenu Kriznog štaba, ostavke direktora i ministra policije kao i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, nastavljaju se i večeras u više gradova Srbije.

Okupljanje je počelo u 19 sati ispred Skupštine Srbije u Beogradu, ali i u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Subotici i Valjevu. Veći broj policije primećen je nekoliko sati pre zakazanog okupljanja. Građaninose transparente kojim pozivaju na nenasilne proteste. Čuju se sporadični zvižduci i povici.

Ljubisav Đokić (74), poznatiji kao Džo bagerista, koji je 5. oktobra 2000. sa bagerom probio kordone i došao do ulaznih vrata RTS-a, danas je ponovo na ulici, ali ovoga puta bez mašine. Njega je reporter “Blica” zatekao u Pionirskom parku. Kaže da protestuje već treći dan, ali mirno.

Okupljanja i širom Srbije

U Novom Sadu u 19 časova okupili su se mahom mlađi ljudi na Trgu slobode. Za sada se okupljenima niko nije obratio, zatim su krenuli u protestna šetnja. Policijske snage nisu bile na Trgu, raspoređeni su po obljižnjim ulicama, na Bulevaru Mihajla Pupina.

Na početku šetnje organizatori su se dogovorili da svaki put kada neko baci petardu, oni sednu. To se dogodilo već na početku šetnje kod okretnice kod SNS-a.

Protestno okupljanje počelo je i u Nišu, Subotici i Kragujevcu. Početak protesta u ovim gradovima zakazan je za 19 sati.

Građani, kako je juče najavljeno, traže ostavke direktora policije Vladimira Rebića, ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, te gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Jedan od zahteva je i raspuštanje Kriznog štaba, kao i da se novac koji je namenjen za crkvu, preusmeri za medicinare.

Među demonstrantima su u članovi Zdruźene akcije Bez krova niko, čiji je član Miran Pogačar sinoć uhapšen i koji se još uvek nalazi u pritvoru. Zato su i krenuli u šetnju ka policijskoj stanici Stari grad da traže njegovo oslobađanje

Na jučerašnjem protestu u Novom Sadu učestvovalo je više hiljada građana, a demolirana je Gradska kuća, ulaz zgrade RTV-a i prostorije SNS u Stražilovskoj ulici. Takođe, sukobili su se pripadnici policije i demonstranti, a šestoro učesnika protesta je povređeno.

Izvor: blic.rs/ nova.rs Foto: N. Mihajlović, A. Dimitrijević, V. Živojinović / RAS SRBIJA