Ružić: To što Dačić nije bio u Vašingtonu, ne mora da znači da SPS neće u Vladu

07.09.2020.

Ekonomski deo sporazuma u Beloj kući je apsolutno najvažniji, pre svega otvaranje kancelarije Američkog razvojnog fonda. A to što Ivica Dačić nije bio tamo, nema nikakve veze sa pitanjem ulaska SPS u Vladu, ocenjuje u intervjuu za “Blic” ministar za državnu upravu i potpredsednik SPS Branko Ružić.

Foto:Printscreen

Burni momenti oko potpisivanja Sporazuma o ekonomskoj normalizaciji u Beloj kući su za nama, da li vas je iznenadio zahtev o međusobnom priznanju stavljen pred Beograd u prvom nacrtu dokumenta?

– Više me je razočarao nego što me je iznenadio. Ne vidim koja je bila svrha toga, osim neke vrste provokacije, jer ozbiljni domaćini, kao što su predsednik SAD i njegovi saradnici, veoma dobro znaju našu politiku, a naročito im je poznato koliko je predsednik Vučić čvrst u pogledu očuvanja naših temeljnih državnih interesa. Dobro je što su brzo odustali od tog manevra, jer sporazum drugačije ne bi bio postignut.

– Ekonomski deo sporazuma je apsolutno najvažniji. Pre svega otvaranje kancelarije Američkog razvojnog fonda u Beogradu, kao prve u našem regionu, jer to će biti tačka za ulaz novih investicija i finansijske i tehničke podrške našoj ekonomiji, a to dalje znači mnogo novih radnih mesta i, uopšte, podizanje svih naših ekonomskih performansi. Veoma važna je i snažna podrška zoni “mini-šengena”, jer ta naša inicijativa ovim dobija veliki zamah, a region definitivno postaje područje bez trgovinskih i administrativnih barijera.

Izgleda da je bilo barijera za Dačića. Iako je ministar spoljnih poslova, nije putovao u Vašington. Da li je to vama neobično?

– Ministar Dačić je već godinama, uz predsednika Vučića, jedan od najvažnijih članova našeg tima za dijalog o Kosovu i Metohiji, učestvovao je u svim fazama procesa, pa i u ovoj u Vašingtonu, tako da to što fizički nije bio prisutan nimalo ne umanjuje njegovu važnu ulogu u ovom komplikovanom i teškom poslu. Najvažnije je to da smo, uprkos svim pritiscima i izazovima, dobili sporazum koji u potpunosti štiti naše državne interese, a uz to otvara novu perspektivu za našu zemlju i građane, pre svega kada je reč o ekonomiji.

Najavljeno je da će i posle sastanka u Briselu biti formirana Vlada. Da li Dačićevo odsustvo u Vašingtonu može da bude signal da SPS neće biti deo Vlade?

– Uzalud tražite vezu između tih događaja, jer je, prosto, nema. Dakle, ministar Dačić je, kao i svaki put do sada, bio potpuno uključen u rad našeg tima, u obimnu pripremu naše delegacije za razgovore u Vašingtonu, kao i u sam tok pregovora. Formiranje vlade je sasvim na drugom koloseku i nema nikakve dodirne tačke sa procesom oko Kosova i Metohije.

Dačić kaže da će, u slučaju da SNS otkaže partnerstvo, SPS biti konstruktivna opozicija. Da li biste i vi tako u tom slučaju usmerili SPS?