Vučić i Grenel: Ne prihvatam znak jednakosti između povlačenja priznanja i prištinskih taksi

24.01.2020.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle sastanka sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD za Kosovo Ričardom Grenelom da u odnosima Beograda i Prištine nema lakih razgovora ali da je zahvalan što je Grenel razumeo koje su potrebe Srbije. Grenel je poručio da Priština mora da ukine takse a Beograd da zaustavi kampanju za povlačenje priznanja Kosova.

Predsednik je naveo da je sa Grenelom imao veoma dobre razgovore koji su se ticali pre svega unapređenja standarda ljudi koji žive na ovim prostorima i bolje ekonomske povezanosti u regionu. Istakao je da u odnosima Beograda i Prištine nema lakih tema i da, koja god tema se pokrene, uvek se dolazi do politike.

Istakao je da je Grenelu izneo sve probleme od uvođenja taksi na robu iz centralne Srbije precizirajući da je samo u jednoj godini izgubljeno 435 miliona evra, što znači milion i 39 hiljada na dnevnom nivou. Dodao je da su srpske kompanije u potpunosti izopštene sa kosovskog tržišta, pre svega u prehrambenoj industriji ali i druge.

“Takođe, mi smo zbog toga platili cenu ukupne unutrašnje trgovine unutar Cefte, što je nanelo štetu i ljudima u Prištini i nama”, rekao je Vučić.

Vučić je istakao i razgovore o infrastrukturnom povezivanju sa Prištinom, napominjući da je srpska strana spremna za izgradnju auto-puta. Takođe, govorili su i o uspostavljanju železničke linije između Beograda i Prištine.

“Ja sam rekao da je zato od izuzetnog značaja da se ukinu takse, jer je besmisleno da imate železnički saobraćaj bez robe”, rekao je Vučić.

Istakao je da ne prihvata znak jednakosti između povlačenja priznanja i prištinskih taksi.

Kada je reč o Grenelovim porukama koje su se čule i iz Prištine, a tiču se kampanje za povlačenje priznanja Kosova, Vučić je istakao da je Beograd nudio Prištini dogovor da se napravi pauza u zahtevima za članstvo u međunarodnim organizacijama i za priznanje, kao i u kampanji za povlačenje priznanja. Međutim, ističe da Priština svojevremeno to nije prihvatila.

Bilo je reči i o drugim temama u vezi sa odnosima sa Prištinom, a predsednik je istakao da će se Grenel već u ponedeljak sastati sa ekspertima za železnicu i puteve i da će se nastaviti bliska saradnja po pitanjima koja ne idu na štetu nikome. On je ocenio da je za avio-liniju Beograd – Priština, posle potpisivanja pisma o namerama, potreban i sporazum Direktorata za civilno vazduhoplovstvo i Kfora, donošenje leks specijalisa u Narodnoj skupštini i sporazum sa kompanijom “Lufthanza”.

Izvor: rts.rs/n1.com Foto: tanjug/Dragan Kujundžić