Vučić i Micotakis: Zadatak Srbije da čuva leđa Grčkoj

11.12.2019.

Važan zadatak Srbije je da uvek bude uz Grčku i čuva leđa Grčkoj, kao što sam siguran da mi uvek računamo na njihovu podršku, poručio je predsednik Srbije u Atini. Grčka ne menja stav da Srbija pripada Evropi, navodi grčki premijer Kirjakos Micotakis.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u Atini da Srbija malo gde u svetu može da pronađe iskrenog i odanog prijatelja poput Grčke i istakao veliki značaj Deklaracije o strateškom partnerstvu za odnose dve države.

“Za nas je to od velikog značaja. Vi (premijer grčke Kirjakos Micotakis) ste rekli da imate mnogo velikih i snažnih saveznika. Srbija nije ni veliki ni snažan saveznik, ali je odan i iskreni prijatelj grčkog naroda i države”, rekao je Vučić.

Istakao je da je zadatak Srbije da čuva leđa Grčkoj.

“Važan je zadatak Srbije da uvek bude uz Grčku i čuva leđa Grčkoj, kao što sam siguran da mi uvek računamo na njihovu podršku i da smo sigurni da su i nama leđa obezbeđena kada je Grčka iza nas”, zaključio je Vučić.

Navodeći da je Srbija zahvalna Grčkoj na podršci po kosovskom pitanju, Vučić je rekao da i Srbija u potpunosti podržava teritorijalni integritet Grčke na kopnu i na moru.

Kako je naveo, dve zemlje u oblasti odbrane i bezbednosti već imaju dobru saradnju, a nastaviće se i razvoj dobrih odnosa vojnih industrija, kao i u razmeni kadrova.

Najavio je i da će naredne godine biti održana zajednička bilateralna ili trilateralna vežba, sa Grčkom i Kiprom, na teritoriji Srbije.

Predsednik je zahvalio i premijerku Micotakisu, i predsedniku Pavlopulosu, na podršci Srbiji na EU putu, što je za našu zemlju od izuzetnog značaja.

“Verujemo u vašu iskrenu podršku i zalaganje da jednog dana zajedno budemo članice EU”, poručio je Vučić.

Novo poglavlje u odnosima Srbije i Grčke

Grčki premijer Kirjakos Micotakis je rekao da Deklaracija o strateškom partnerstvu otvara novo poglavlje u odnosima dve zemlje i poručio da se neće menjati stav Grčke po pitanju podrške evropskim integracijama Srbije, kao ni stav o dijalogu Beograda i Prištine.

“Informisao me predsednik o dijalogu Beograda i Prištine, koji Atina podržava i naš stav o tome se ne menja. Ukidanje carine na srpske proizvode na KiM je neophodan korak za učvršćanje poverenja između dva naroda”, naglasio je on.

Kaže da je tu Deklaraciju Srbija i Grčka trebalo da potpišu još pre mnogo godina, kao i da je sa Vučićem danas razgovarao o prioritetnim oblastima – energetici i infrastrukturi.

“Grčka podržava razvoj tzv. poprečnog Koridora, odnosno završetak gasovoda Grčke i Bugarske, ali i gasovoda Bugarska–Srbija i zato pozdravljam kao vrlo značajan stav da je Srbija spremna da kupi gas iz ovog diverzifikovanog izvora čime se završe te investicije na grčkoj teritoriji”, naglasio je Micotakis.

Poručio je da Grčka ne menja stav da Srbija pripada Evropi i da taj put treba da se zaokruži i jača, kao i da će Grčka podržati na svakom koraku Srbiju u evropskim integracijama.

Micotakis je rekao da se sa Vučićem saglasio oko potrebe da se održi otvorenim evropski put za zemlje Zapadnog Balkana.

Crvena zvezda ili Olimpijakos

Kirjakos Micotakis je rekao da je sa Vučićem imao još jedan srdačan i plodan razgovor i zahvalio mu na poseti Atini.

Rekao je da se nisu složili samo oko jedne stvari, a to je – koji će klub večeras pobediti: Crvena zvezda ili Olimpijakos koji igraju u Atini.

“Tu imamo različite želje, ali pobednik će biti crveno-beli klub”, našalio se Micotakis na činjenicu da oba kluba imaju dresove iste boje.

Izvor: rts.rs