Vučič: Izbori 19. ili 26. aprila

17.01.2020.

Parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji održaćese 19. ili 26. aprila, saopštio je predsednik Aleksandar Vučić, gostujući jutros na TV Prva. Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je i da će 60 odsto lista na lokalu voditi drugi ljudi u odnosu na protekle četiri godine i najavio „ogromne promene“ u Vladi Srbije, ako SNS dobije poverenje građana.

„To su velike promene“, konstatovao je Vučić za TV Prva i dodao da, kao lider stranke, ima pravo da pravi rez i među ministrima jer je fer prema svakome od njih.

„Štitim svakog od njih, kada su napadnuti, snažnije se borim za njih i njihove interese nego oni sami. Vlada radi težak posao, a lako je svakome da nešto dobaci i pljune. Biće ogromne promena u Vladi Srbije, ako SNS dobije poverenje“, rekao je Vučić.

Vučić ponovo je danas kritikovao tužioce i sudije jer smatra da pravosudni sistem, i pored dokaza koje dobija od policije, ne radi dovoljno efikasno svoj posao, ali je dodao da ne može ništa da promeni jer bi ga svi optužili da se meša u nezavisnost sudstva.

U intervju za televiziju Prva, Vučić je rekao da on kao predsednik nema mogućnosti da menja stvari, jer postoji stalnost pravosudne funkcije pa im „ne može niko ništa“, a da bi u suprotnom dobio kritike i iz zemlje i iz Evropske unije.

„Postoji čovek koji kaže da mu je drugi čovek platio i naredio da ubije nekog čoveka, ali oni ne žele da ga uzmu kao zaštićenog svedoka“, rekao je Vučić i ponovio da postoji Filip Korać koji organizuje prodaju droge deci u školama u Srbiji a da je srpsko pravosuđe obustavilo postupak protiv njega.

Prema njegovim rečima, u drugim zemljama, poput Francuske izvršna vlast bira tužioce i sudije, pa predsednik i odgovara zbog toga kakvi su ali da međunarodna zajednice i domaća javnost ne bi dozvolila da se tako nešto primeni i u Srbiji.

„Ja sam rekao francuskom predsedniku, u ponoć u Jelisejskoj palati: ‘Slušaj, bre, ti Emanuel… Vi sada ne bi ni mogli da otvorite poglavlje 23 i 24“, rekao je Vučić.

Govoreći o aferi „Jovanjica“, Vučić je rekao da će biti dokazano da njegov brat nije bio povezan sa vlasnikom te farme i da je to potvrdio i šef IV odeljenja beogradske kriminalističke policije za suzbijanje narkotika Slobodan Milenković, nakon čega je bio izložen kritikama opozicione javnosti.

Na sugestiju da je Milenković to izjavio pod pritiskom vlasti, Vučić je rekao da ga „nikada nije ni video ni čuo“.

Vučić izjavio i da mu nije jasno šta je suština afere „Jovanjica“, da nikada nije bio u kontaktu sa osumnjičenim za uzgajanje marihuane na tom poljoprivrednom dobru Predragom Koluvijom, a da se „slučajno dogodilo da ni njegov brat Andrej baš nikada nije bio u kontaktu sa Koluvijom“.

Predsednik je ponovio i da veruje da ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović nema veze sa aferom direktora Infrastruktura železnica zbog primanja mita i upitao šta je aferom predsednika opštine Stari grad Marka Bastaća.

Venčani kum Marka Bastaća, Lazar Lešnjak, krajem oktobra obratio se medijma sa tvrdnjama da je Bastać uzimao novac od investitora koji su bespravno gradili u Starom gradu, da mu je takav novac nošen u kovertama i da ga je Bastać pretukao kad mu ga jednom nije doneo.

„Ako Zorana Mihajlović ima neke veze neka se dokaže. Šta treba, kao Bastać da joj stravim kesu na glavu, da je ošamarim i da sud kaže da nema dovoljno dokaza“, kazao je Vučić u gostovanju na TV Prva.

On je dodao da neke firme potvrdile da je Bastać uzimao novac za bespravnu gradnju.

Istakao je da je tužilaštvo sistem sa kojim on nema veze, da taj sistem treba da radi za narod i upitao tužilaštvo šta čeka sa slučajem „Lešnjak“.

Izvor: novosti.rs /beta