Vučić o razgovorima u Briselu: Otvorili smo teme SZO i imovine

07.09.2020.

Danas su otvorene dve nove teme, jedna je Zajednica srpskih opština druga je tema imovine i finansijskih zahteva koje ističemo jedni prema drugima. Dolaze najvažnija pitanja na sto, biće komplikovano, biće teško, ali šta je tu je, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Briselu gde se održava nova runda dijaloga Beograda i Prištine.

Foto:Instagram

Vučić je novinarima u Briselu preneo da je tokom dana u dve sesije razgovarao sa Avdulahom Hotijem i Skenderom Hisenijem, dodajući da ti razgovori nisu nikad ni laki ni jednostavni za Beograd. Kako je rekao, danas je dogovoren mehanizam utvrđivanja evidencije raseljenih i nestalih lica i pristup svim arhivama.

Ističe da će to stvoriti zajedničko tržište rada i robe i da će ona doprineti napredak celom regionu.

Vučić je rekao da će prištinska strana doneti zakon o povratku raseljenih, navodeći da je to bilo insistiranje srpske strane. Iako po tom pitanju ne očekuje preveliki pomak, dodaje da to jeste veliko dostignuće u okviru realnih rezultata.

– Ne mislim da će biti toliko veliko, ali onome ko želi da dočeka starost ili bilo šta na svom ognjištu, omogući će mu nešto bolje uslove nego što su ih imali do danas. Govorim o realnom životu, očekivati čuda to nije objektivno i nije realno – rekao je Vučić.

Što se tiče ZSO, razgovori na tu temu biće nastavljeni 17. septembra na nivou šefova pregovaračkih tima, a potom 28. septembra na visokom nivou.

“Idemo u skupštinu sa temom KiM”

Kako je naglasio, čim bude formirana nova vlada i skupština “iznećemo o čemu je reč u razgovorima o KiM, šta radimo, šta je dobro, a čemu se ne radujemo”.

– Čim se bude formirala nova vlada i Skupština počne da radi u punom kapacitetu, idemo pred skupštinu sa temom KiM. Imali smo pre 5-6 meseci u parlamentu, ali želimo da svi koji učestvujemo u razgovorima iznesemo pred parlament o čemu se razgovara, šta je to što radimo, šta je dobro, a čemu se ne radujemo”, rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da “nije nezadovoljan”.

– Nisam nezadovoljan ovim danas, očekujem da se razgovara o ekonomskom oporavku Zapadnog Blakana. Svaka vrsta pomoći će doprineti Srbiji – rekao je.

Podsećamo, predsednik Srbije sastao se danas u Briselu sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednikom Evropske komisije Žozepom Borelom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i predsednikom Vlade privremenih institucija samouprave u Prištini Avdulahom Hotijem.

Izvor: blic.rs