Vučić posle razgovora sa Palmerom: Nadam se nastavku dijaloga za dva tri meseca

04.11.2019.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon sastanka sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom da je poznato da su stavovi Srbije i SAD o Kosmetu različiti, ali da je zahvalan Palmeru jer je bio spreman da čuje i sasluša šta Srbija misli. Palmer je rekao da je odluka EU da ne otvori pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom istorijska greška i loša poruka Zapadnom Balkanu.

Predsednik Srbije je rekao da je sa Palmerom najpre razgovarao u četiri oka, a zatim su usledili razgovori dveju delegacija. Istakao je da je zadovoljan razgovorima jer su razmotrena sva sporna pitanja i sve razlike.

Vučić je rekao da je otvoreno govorio sa Metjuom Palmerom i da veruje da će uskoro, za dva do tri meseca, biti stvoreni uslovi za nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Kako je rekao, ceni podršku SAD evropskom putu Srbije jer je to od velikog značaja. Dodaje da se razgovaralo o pitanjima koja su sporna i koja ponekad umeju da zabole svakoga u Srbiji.

Predsednik je rekao da Beograd želi ozbiljan i odgovoran dijalog koji bi vodio kompromisnom rešenju.

“Ono što sam rekao Palmeru i drugima, Srbija je spremna za kompromis ali nije i neće biti spremna za unižavanje svog naroda na Kosovu i Metohiji i naroda u celini”, rekao je predsednik.

Kaže da Beograd nije isticao ekstremne i radikalne zahteve i da nije tražio ono što niko drugi ne može da prihvati, ali napominje da je nemoguće Srbiju uniziti i naterati na nešto što je protivno njenim nacionalnim interesima.

Istakao je da je intenziviranje odnosa sa SAD važna stvar i u skladu s tim je pozvao predsednika SAD Donalda Trampa da poseti Srbiju. Podsetio je da nijedan predsednik SAD nije bio u Beogradu od 1980. godine i rekao da veruje da bi to bio snažan impuls razvoju odnosa dveju zemalja.

“Tramp bi na licu mesta na najbolji način mogao da oseti situaciju u Srbiji i regionu i kako bi ga srpski narod dočekao”, rekao je Vučić.

Dodaje i da je ekonomska saradnja sve bolja i uspešnija i da sve veći broj američkih kompanija ulaže u Srbiji.

Palmer: SAD žele da Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu

Metju Palmer je posle sastanka rekao da je imao priliku da razgovara sa Vučićem o političkoj situaciji u Srbiji i celom regionu.

Rekao je da je to izuzetno važno posle neuspeha da se nađe kompromis o otvaranju pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

“To je po našem mišljenju istorijska greška i loša poruka čitavom regionu”, naveo je Palmer.

Ističe da Amerika želi da Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu u da će uraditi sve što može da ubedi EU da promeni stav.

“Hvala vam, predsedniče, za ovu priliku, za vaše prijateljstvo i vašu pažnju”, rekao je Palmer na kraju obraćanja.

Palmer je odgovarajući na novinarsko pitanje rekao da na Kosmetu postoji prostor da se čuje mnogo različitih glasova ali da je važno da se poštuju rezultati demokratskih izbora.

U tom svetlu, on je naveo da je jasno da je Srpksa lista zadobila podršku velike većine Srba na KiM i pravo da budu predstavljeni u Vladi.

“Naširoko sam razgovarao o tome sa liderima na Kosovu i mislim da je važno da Srbi imaju priliku da se izraze kroz politički proces”, poručio je Palmer.

Srpska lista bila izložena brutalnoj kampanji

Vučić je dodao da je važno to što je Palmer rekao i da je Srpska lista bila izložena brutalnoj kampanji u Beogradu, Prištini i u svetu. Uprkos tome, rekao je predsednik, dobila je ogromnu podršku ljudi zato što na drugačiji način doživljava Kosovo od Nenada Rašića, Rade Trajković i Slobodana Petrovića.

“Razumem što su Amerikancima draži ovo troje, jer doživljavaju Kosovo kao nezavisnu državu”, rekao je Vučić.

Ipak, kaže da je Srpska lista učestvovala na izborima na KiM i da je u skladu sa Briselskim sporazumom dobila više od 95 odsto glasova Srba. Navodi da predstavnici Srpske liste moraju da budu u vladi ukoliko to žele.

Kaže da čak i po kosovskom ustavu mogu u vladi da budu neki drugi Srbi ali samo ako dobiju glasove Srpske liste.

Podrška saradnji zemalja na Balkanu

Vučić je rekao da je zahvalan SAD na podršci inicijativi za saradnju između balkanskih zemalja. Dodao je da će se nastaviti razgovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom, a zatim i sa ostalim zemljama. Navodi da je reč o četiri velike slobode: kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala.

“Očekujem dodatnu podršku od Palmera i SAD”, naveo je Vučić.

Izvor: rts.rs Foto: printscreen rts