Vučić posle sastanka sa Grenelom: Amerikanci traže hitno ukidanje taksi

13.02.2020.

Amerikanci veoma čvrsto i tvrdo insistiraju na hitnom ukidanju taksa, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle razgovora sa specijalnim izaslanikom američkog predsednika Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine Ričardom Grenelom. On je dodao da Vašington traži da se nastave razgovori između nas i Prištine i istakao da ti razgovori nikada nisu laki za Srbiju.

Vučić je rekao da američki predstavnik otvoreno, neskriveno i snažno govori o neophodnosti ukidanja taksa, ali je dodao da je siguran će u budućnosti i Beograd biti izložen takvoj vrsti poruka, po nekim drugim pitanjima.

– Imali smo otvoren i iskren razgovor, koji za nas nije lak, ali sam zadovoljan što je Grenel čvrsto pristupio ukidanju taksa – kazao je Vučić.

Predsednik je naglasio da građani moraju znati da se takse tiču svakog građanina Srbije.

– Njihovo uvođenje nam je umanjilo rast za 0,4 odsto. Značajno je smanjilo moć daljeg uvećavanja plata i penzija. A što je ekonomija snažnija, što budemo mogli da prodiremo šire, to je snaga Srbije veća, i tako će i standard biti veći – objasnio je Vučić.

Ponovio je još jednom zahvalnost Grenelu, ali i državnom sekretaru Majku Pompeu na zalaganju za ukidanje taksa, dodavši da zahvaljuje pre svega Donaldu Trampu, jer je to njegova politika.

Povodom nastavka razgovora Beograda i Prištine, Vučić je rekao da to zavisi od ukidanja taksa:

– Onog dana kad se ukinu takse, mi smo spremni da sednemo za sto, bez obzira na izbornu kampanju. Sa njima smo sedeli i u Davosu i na raznim drugim mestima, gde nismo vodili formalne pregovore. A formalni pregovori zavise od ukidanja taksa.

On je naveo i da je delegacija Srbije na sastanku sa Grenelom insistirala na četiri slobode – protoku ljudi, roba, usluga i kapitala, koji su od prioritetnog značaja, ali će se, kaže, tek videti na koji način i u koliko faza će se voditi razgovori.

Vučić će u Minhenu, u kome se održava 56. godišnja bezbednosna konferencija, na koju dolaze lideri, biznismeni i predstavnici civilnog društva iz celog sveta, učestvovati i na okruglom stolu o bezbednosti na Balkanu. On će razgovarati sa Filipom Rikerom, pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja, kao i sa Janom Hekerom, savetnikom Merkelove za spoljnu politiku i bezbednost, zatim i sa članovima Bundestaga. Čekaju ga susreti i sa Ričardom Murom, političkim direktorom u Forin ofisu, Dejmonom Vilsonom, izvršnim direktorom Atlantskog saveta, Johanesom Hanom, evropskim komesarom za budžet, Džaredom Koenom, izvršnim direktorom kompanije Jigshaw…

Prema najavama, u fokusu političkih diskusija na konferenciji će biti i projekat gasovoda “Severni tok 2”.

 Dobrodošlica na Minhenskoj konferenciji  

Ambasador Ričard Grenel, specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine, poželeo dobrodošlicu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na Minhensku bezbednosnu konferenciju i konstruktivne razgovore o kontinuiranom napredovanju regiona, objavila je američka ambasada u Berlinu na Tviteru, a pored teksta postavljena je i fotografija dvojice zvaničnika sa današnjeg susreta u Minhenu.

Ambasador Grenel je retvitovao ovaj post američke ambasade.

Izvor: novosti.rs Foto: Ž. Knežević