Vučić u Parizu: Beograd spreman za dijalog, danas video-samit

10.07.2020.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u četvrtak uveče u Parizu da je sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom razgovarao o tri ključne teme – pitanju Kosova, bilateralnim odnosima i o evropskom putu Srbije i da je Makrona obavestio da Srbija prihvata novu metodologiju za pristup EU.

“Mi se dobro razumemo”, rekao je Vučić i izrazio uverenje da sa novom metodologijom Srbija može da otvori mnogo poglavlja, ali da ni njega ni Makrona to ne zanima, već suština.

Vučić je izrazio sumnju da će posle samita predstavnici Beograda i Prištine moći da izađu sa predsedničkim saopštenjem, a veruje da će izaći sa odvojenim saopštenjima, a Francuzi i Nemci sa svojim.

Istakao je da će Albanci reći da je za njih tema priznanje, što tim Srbije ne želi, ali misli kako mogu da se dogovore neki mali koraci koji vode normalizaciji.

On je rekao da je načuo kako možda Priština neće doći na nastavak dijaloga u Brisel i da je dobio poruku specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, ali da niije stigao da je pročita.

Vučić je dodao kako ne razume zašto neko ne bi došao na razgovor u terminu koji je dogovorio, koristeći kao izgovor unutašnja pitanja.

On je rekao da odlaganje dijaloga za Beograd nije dobro, jer mora da sačuva stabilnost na severu Kosova. “Ako krene to ludilo oko Tačijeve optužnice to će da se odrazi na Srbe, nema na koga”, rekao je Vučić i rekao da je želeo da se razgovara i da se spuste tenzije.

On je rekao da će u petak na samitu sve strane govoriti kako vide dijalog i da se nada da će se obezbediti slobodan protok ljudi, robe i kapitala.

Vučić je rekao kako ne može da kaže da Makron podržava Srbiju po pitanju Kosova, ali da razume pitanje šta Srbija dobija priznanjem. Rekao je da ga je Makron odveo “u svoje odaje” i da to pokazuje izuzetno gostoprimstvo i da to nije doživeo ni u jednoj zapadnoj zemlji.

Vučić poručio da je Beograd spreman za dijalog

Predsednik Srbije izjavio je da je Beograd spreman za obnovu dijaloga s Prištinom u nedelju i da će eventualno odustajanje Prištine od sastanka u Briselu na dobar način pokazati ulogu svake strane.

On je rekao da će “ljudi u Evropi i svetu itekako umeti da razumeju” kakva je uloga koje strane ako kosovski predstavnici ne dođu za vikend u Brisel na zakazani dijalog sa Srbijom.

“Ali kakva će reakcija Amerikanaca biti, to je već druga priča. To je njihova međusobna priča”, dodao je Vučić.

On je kazao da je “čuo glasine da Albanci možda neće da dođu” i dodao da nije stigao da se čuje sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom koji mu je poslao poruku.

“Trudimo se da pokažemo da smo partneri EU, da ne bežimo od teških tema, da želimo da čuvamo mir i stabilnost. Nisam stigao da razgovaram sa Lajčakom. Ujutru ću vam reći šta je sa dijalogom u Briselu”, kazao je Vučić posle sastanka u Jelisejskoj palati.

Vučić je naveo da ga mogućnost opstrukcije dijaloga brine jer Beograd mora da sačuva stabilnost i sigurnost zbog Srba na Kosovu.

“Ako na Kosovu krene ludilo povodom optužnice protiv (kosovskog predsednika Hašima) Tačija i njihovih međusobnih sukoba, to je uvek muka za Srbe. Zato sam želeo da kroz razgovore spustimo tenzije, da zaštitimo naš narod, ovako uvek možemo da dođemo u situaciju koja je prilično problematična za nas”, rekao je predsednik Srbije.

Vučić posle Pariza treba da putuje u Brisel, gde u nedelju s premijerom Kosova Avdulahom Hotijem ima zakazan nastavak dijaloga uz posredstvo EU, koji je u prekidu od novembra 2018. godine. Vučić se do sada nije sastajao s Hotijem, koji je 3. juna postao premijer Kosova.

Najavljeno je da će na tom sastanku biti obnovljen rad na postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova koji treba da obuhvati sva otvorena pitanja.

Video samit sa Merkel i Makronom

Povodom video samita Srbije i Kosova, čiji su domaćini Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel, Vučić je rekao da “ne misli da će biti previše rezultata”, već da će biti “pronađeni nekakvi principi”.

“Nisam siguran da ćemo moći da usvojimo zajedničku izjavu, očekujem da će Nemci i Francuzi izdati predsedničko saopštenje, da ćemo mi imati jednu izjavu, a albanska strana svoju”, rekao je Vučić.

Naveo je da će “svako govoriti kako vidi dijalog i mogućnost za postizanje kompromisa”.

“Važno nam je da obezbedimo slobodan protok roba i usluga, da obezbedimo bezbroj malih sporazuma koji će da promene odnose Srba i Albanaca. Ima bezbroj malih koraka kojima možemo da popravimo odnose, to je dobra taktika, a sve drugo je presecanje preko noći, to ne može da nas dovede do rešenja”, dodao je predsednik Srbije.

Uz Makrona, Merkel i Vučića, na samitu učestvuju i Hoti, Lajčak i š

Izvor: beta Foto: Instragram/budućnost Srbije