Zajednička izjava Vučića i Hotija u Briselu: EU prioritet

07.09.2020.

U Briselu se održava nova runada dijaloga Beograda i Prištine. Vučić i Hoti u zajedničkoj izjavi pred početak sastanka naglasilisu da  prioritet daju evrointegracijama. Borelj najavio da su teme pitanja nevećinskih zajednica i reševanje finansijskih potraživanja i imovine.

Foto:Printscreen

Vučić se prvo sastao sa Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom.

Vučić sa Boreljom i Lajčakom

Aleksandar Vučić se sastao sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Predsedni Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Hoti potvrdili su šefu diplomatije EU Žosepu Borelu da daju najveći prioritet evropskim integracijama i nastavku dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU, rečeno je Evropskoj službi za spoljne poslove.

Pred današnji nastavak dijaloga, Evropska služba za spoljne poslove je saopštila da su se Vućić i Hoti u zajedničkoj izjavi obavezali i da udvostruče svoje napore kako bi osigurali dalje usklađivanje sa EU u skladu sa preuzetim obavezama.

“U tom pogledu, nedavno dogovoreni dokumenti u Vašingtonu, nadovezujući se na prethodne obaveze koje su dve strane preuzele u vezi sa dijalogom, mogli bi pružiti koristan doprinos postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa”, navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

Borelj: Osetljive i bitne teme 

Šef diplomatije Evropske unije Žosep Borelj najavio je da će se sastanku na visokom nivou razgovarati o važnim temama nevećinskih zajednica i rešavanju međusobnih finansijskih potraživanja i pitanja imovine.

“Obe teme su vrlo osetljive i bitne za buduće odnose Srbije i Kosova i za svakodnevni život građana”, poručio je Borelj.

Žosep Borea je u snimljenoj izjavi pred početak treće runde obnovljenog briselskog dijaloga pozdravio zajedničku izjavu u kojoj obe strane potvrđuju da “pridaju EU integracijama najviši prioritet”.

“Naravno da se njihove pozicije razlikuju, ali ovde su da nađu zajedničko tlo i da, kroz rešavanje svih otvorenih pitanja, rade na postizanju sveobuhvatne normalizacije odnosa”, zaključio je Borelj.

On dodaje da su ekspertski timovi Beograda i Prištine tokom leta radili na pitanjima nestalih, raseljenih i ekonomskim odnosima.

“Ovi razgovori nisu uvek laki. Drago mi je da vidim posvećenost i poštovanje sa obe strane”, kaže Borelj.

Izvor: rts.rs