Danas konstitutivna sednica Skupštine Crne Gore, teško do dogovora

23.09.2020.

Konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Crne Gore, na kojoj bi trebalo da bude izabran njen predsednik biće održana danas. Dnevnim redom je predviđeno utvrđivanje broja potpredsednika i izbor potpredsednika parlamenta. Uoči sednice u manastiru Ostrog održan je sastanak čelnika koalicije na kojoj nije postignut dogovor oko podele resora i personalnih rešenja, pa će kako prenose Vijesti, na sednici najverovatnije biti samo verifikovani mandati poslanika.

Poslanici bi trebalo da izaberu predsednika i članove Administrativnog odbora crnogorskog parlamenta. Sednicu novog saziva parlamenta je sazvao predsednik prethodnog sastava Skupštine Ivan Brajović. Sednicom će predsedavati najstariji poslanik Miodrag Lekić, a pomagaće mu najmlađi Maksim Vučinić. Na zasedanju će biti prezentovan Izveštaj Državne izborne komisije o rezultatima parlamentarnih izbora koji su održani 30. avgusta.

Prema zvaničnim rezultatima izbora, koalicija “Odlučno. DPS – Milo Đukanović” osvojila je 30 mandata, koalicija “Za budućnost Crne Gore” 27, koalicija “Mir je naša nacija” deset, a platforma “Crno na bijelo”, četiri.Bošnjačka stranka i Socijaldemokrate imaće po tri posla nika, a Socijaldemokratska partija dva. Po jednog predstavnika imaće Albanska lista “Nik Đeljošaj- Genci Nimanbegu” i koalicija “Jedonoglasno”.

Biračko pravo je imalo 540.026 osoba, a glasalo je 413.894 građana.

Lideri Demokratskog fronta tvrde da nosilac liste “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić više nema jedinstvenu podršku te koalicije i da ga ne mogu podržati za mandatara dok ne preispitaju poverenje prema njemu na sednicama stranačkih organa. To je saopšteno na sastanku koji je održan u manastiru Ostrog.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević rekao je da je ta partija spremna da da podršku Zdravku Krivokapiću kao mandataru za sastav nove vlade Crne Gore, ali da ne pristaje da bude ponižena.

Kako je Vijestima rečeno, da Krivokapić bude mandatar je prethodno na sastanku predložio lider koalicije “Crno na bijelo” Dritan Abazović.

Sastanku su prisustvovali Krivokapić, Abazović, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, lider Demokratske narodne partije Milan Knežević, predsednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, funkcioneri Demokrata Boris Bogdanović i Momo Koprivica i funkcioner URA Zoran Mikić.

Na sastanku su pokušali da približe stavove oko formiranja nove vlasti uoči konstitutivne sednice Skupštine Crne Gore.Kako izvori Vijesti navode, pokušano je da se dogovore ko će biti predsednik Skupštine a ko mandatar.

Prema izvoru Vijesti, na sastanku, mitropolit Amfilohije je indirektno kazao da smatra da lideri DF-a ne treba da budu dio Vlade, a Knežević ga je kritikovao zbog podrške koju je davao Đukanoviću. U jednom trenutku je ton podigao i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije koji je zatražio da se Knežević ne ponaša tako. Nedugo nakon toga je Knežević napustio sastanak.

Iz DF-a je nezvanično rečeno da je Knežević tako reagovao zato što je navodno Amfilohije oštro kritikovao patrijarha SPC Irineja.

Sinoć se oglasio i profesor Zdravko Krivokapić apelujujući na dogovor.

APEL:  Zdravko Krivokapić                                                       Foto:Savo Prelević

– Očekujem od svih koji su iznijeli ovu istorijsku pobedu u Crnoj Gori da sutra pokažu odgovornost, jer sam siguran da oni koji su glasali za nas nemaju razumevanje za pojedinačne interese bilo koga od nas, kazao je Kirvokapić, lider koalicije “Za budućnost Crne Gore”.

Medojević se odvaja

 

KLUB: Nebojša Medojević                                              Foto: Printskrin

Vijseti su takođe prenele i informaciju da će Nebojša Medojević lider Pokreta za promjene (PzP) formirati zaseban poslanički klub, da bi kako je rečeno ta partija ponovo bila prepoznata po politici koja promoviše državnost Crne Gore, podršku stanardima Evropske unije i NATO.

U PzP nezvanično kažu da je to bila cena zajedničkog delovanja kako bi se smenila vlast, ali da je sada vreme da sa GP URA, manjinskim partijama i drugim snagama pomognu ispunjavanju obaveza Crne Gore u NATO i pozicioniranju države u diplomatskim krugovima.

Medojević nije potvrdio ni demantovao za “Vijesti” odluku o formiranju posebnog kluba. U koaliciji “Za budućnost” postoji dogovor da se javno ne istupa sa izjavama do formiranja nove vlasti.

Kao što je ranije najavljeno, mesto šefa parlamenta bi trebalo da pripadne Demokratama. Predloženo je i da poslanici nove većine, njih 41, potpišu da Krivokapić bude mandatar i da on održi sastanke sa svim partijama i sastavlja vladu.

Izvor: rts.rs/vijesti. me