Dodik: Ustavni sud je okupacioni sud, Srpska je na putu izlaska iz BiH

13.02.2020.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Ustavni sud BiH okupacijski sud za Republiku Srpsku i srpski narod i da on donosi loše odluke koje su usmerene ka tome da se uruši snaga RS dobijena Dejtonskim sporazumom. Poručio je i da je Republika Srpska krenula na put izlaska iz BiH, s kojeg nema povratka.

“Mi ćemo to uraditi i neće nas zaustaviti ni SAD ni bilo ko drugi, jer smatramo da je Dejtonski sporazum srušen, pre svega intervencijom međunarodnog faktora”, rekao je danas Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

Govoreći za RTS iz Istočnog Sarajeva, povodom odluke Ustavnog suda kojom se imovina knjiži kao vlasništvo Bosne i Hercegovine, on je izjavio da Republici Srpskoj pripada sva imovina i da je ustavom propisano da Bosni i Hercegovini pripada samo ono što joj je izričito dato u nadležnost. Prema njegovim rečima, visoki predstavnici su svojim odlukama kršili Dejtonski sporazum a danas to radi Ustavni sud u kojem sede tri stranca koji donose odluke onako kako im se kaže zajedno sa dva Bošnjaka. Oni imaju većinu, a Srbima govore da bi to trebalo da prihvate računajući da su naivni.

“Njihov koncept je da uruše RS i da učine sve da ona ne postoji a da se sve uvije u priču o vladavini prava”, rekao je Dodik i istakao da Dejtonski sporazum ne postoji u svojim osnovama. Kaže da nije reč o tome da li je nešto ustavno ili ne, već je reč o otimačini zemljišta u Repblici Srpskoj kojim bi odjednom trebalo da upravljaju zajedničke institucije.

On je podsetio da je sprovedena privatizacija državne imovine i da postoji opasnost od nametanja preispitivanja izvršenih privatizacija. Dodik tvrdi da Republika Srpska nema izbora i da ne može da prihvati da se kreće ka tome da tiho nestane. RS može da izabere da bude ugušena za nekoliko godina ili da krene putem svoje nezavisnosti i samostalnosti.

Šta dalje?

Kao prve korake je najavio to što predstavnici RS neće odlučivati u zajedničkim isnstitucijama.

“Ako neko drži do suvereniteta BiH, kakva je to država gde je strani sudija u Ustavnom sudu”, upitao je Dodik i dodao da su stranci navijački nastrojeni prema Bošnjacima.

Veruje da su stranci navijački nastrojeni prema Bošnjacima

Rekao je da će u ponedeljak biti održana sednica Narodne skupštine i da, ukoliko u razumno vreme ne bude pomaka, biće donet čitav set zakona kojima će se Srpskoj vratiti izvorne nadležnosti. Naveo je i da će se povući saglasnost za formiranje oružanih snaga BiH.

“Samo govorim da smo mi ovog puta ozbiljni i da nećemo od toga odustati”, rekao je Dodik.

Najavio je i niz mera da se osigura socijalni status osoba koje rade u zajendičkim isnstitucijama.Dodik je rekao da će u subotu razgovrati sa predsednikom Srbije Aleksandrom V učićem, i da ga raduje što se on interesuje za ove teme.

“Reći ću mu da su Srbi napadnuti na svim mestima gde žive, u Crnoj Gori, na KiM, u RS, da ne pričam u Federaciji”, naveo je Dodik.

Izvor: rts.rs Foto:Wikipedia