Godišnjica zločina na Koranskom mostu, SNV odustao od komemoracije

21.09.2020.

Navršilo se 29 godine od ubistva 13 rezervista bivše JNA na Koranskom mostu u Karlovcu. Optuženi za taj zločin Mihajlo Hrastov uprkos nekoliko sudskih odluka, kojima je osuđivan na kaznu zatvora, još je na slobodi. Srpsko narodno veće je zbog protivljenja hrvatskih ratnih veterana odustalo od današnje komemoracije na Koranskom mostu.

 

Za zločin na Koranskom mostu je osuđen hrvatski policijski specijalac Mihajlo Hrastov, koji je odslužio kaznu.

Prema podacima Dokumantaciono-informativnog centra Veritas, pripadnici MUP-a i Zbora narodne garde Hrvatske su ispred mosta zaustavili dva vojna kamiona u kojima su se iz jedne u drugu kasarnu prevozili pripadnici aktivnog i rezervnog sastava JNA. Oni su, posle pregovora i obećanja hrvatske strane da će biti pušteni na slobodu, odložili oružje.

Odmah po predaji grupa zarobljenika, uglavnom aktivnih pripadnika JNA, odvezena je u policiju, a druga – 17 vojnika srpske nacionalnosti, uglavnom rezervisti iz kordunaškog mesta Krnjak, sprovodena je pešice preko mosta.

Kad su stupili na Koranski most, uniformisana lica sa fantomkama na glavama likvidarala su njih 13, među kojima i nekoliko u ležećem položaju, a većinu hicima iz automatskog oružja u stojećem položaju, naveo je Veritas.

Od četvorice preživelih, trojica, među njima i jedan sa teškim povredama, spasili su se skokom sa mosta.

Tadašnje Okružno tužilatvo u Karlovcu, maja 1992, podiglo je optužnicu protiv Mihajla Hrastova, pripadnika posebne jedinice policije Policijske uprave Karlovaca zbog krivičnog dela protiv čovečnosti i međunarodnog prava – protivpravnim ubijanjem i ranjavanjem neprijatelja.

Po navodima hrvatskog pravosuđa, Hrastov kojem se sudilo u nekoliko navrata, posle dobijanja zadatka da sa svojom grupom na mostu čuva i sprovede u policiju grupu vojnika koji su predali oružje, u njih je pucao. Karlovačko tužilaštvo smatra da se radilo o likvidaciji ratnih zarobljenika, za šta je propisana kazna od najmanje deset godina zatvora.

Hrastov je u pritvoru bio najpre šest meseci 1992. i ponovno od maja 2009. do kraja 2010. godine. On je nakon tri oslobađajuće presude, odlukom Vrhovnog suda osuđen na sedam godina, a iz zatvora u Lepoglavi je izašao krajem decembra 2010. godine.

Ustavni sud Hrvatske je slučaj Koranski mosta vratio Vrhovnom sudu na ponovno odlučivanje i pred izmenjeno sudsko veće. Početkom septembra 2012. Vrhovni sud je Hrastova proglasio krivim zbog protivpravnog ubijanja i ranjavanja neprijatelja” i osudio ga na četiri godine zatvora, i on je sada na slobodi.

Prema podacima Veritasa, pred Opštinskim sudom u Karlovcu, koji je nadležan i za opštinu Krnjak odakle su ubijeni i ranjeni, vodi se parnični postupak po tužbi preživelih i porodica likvidiranih, protiv države Hrvatske za naknadu štete

SNV odustao od komemoracije na Koranskom mostu

Srpsko narodno veće (SNV) je zbog protivljenja hrvatskih ratnih veterana odustalo od današnje komemoracije na Koranskom mostu kod Karlovca, gde su 21. septembra 1991. godine ubijeni srpski rezervisti.

SNV je na Fejsbuku saopštio da obeležavanje zločina na mestu na kojem je on izvršen ove godine nije moguće i poručio da će pijetet za 13 ubijenih rezervista, umesto na mostu, iskazati u Pravoslavnoj crkvi u Karlovcu i na groblju Parunovac i Čatrnja.

Istovremeno je osudio ratna granatiranja Karlovca, huškanje i podsticanje na rat i mobilizaciju, kao i”neodgovorne politike koje su paralelno s ratnim pripremama dogovarale podelu društvene svojine”.

U objavi na Fejsbuku osuđuje se i demoniziranje onih koji su odbili da uzmu oružje, kao i “nehumane egzekucije golorukih zarobljenika”.

“Nacionalistička politika, koja je upravljala životima mobiliziranih rezervista i koja ih je tog kobnog dana dovela do mosta na Korani, bila je višestruko štetna i pogubna kako za hrvatski tako i za srpski narod na Kordunu i drugde”, navodi SNV.

SNV napominje da komemoracija tim žrtavama “nije postupak veličanja ratne politike”, već “antiratni čin osude ratnohuškačkih politika, koje su na kraju dovele do stradanja ne samo civila na svim stranama i od svih strana nego i onih vojnih obveznika koji su do izbijanja rata vodili živote u miru sa svojim susedima gradeći za sebe i svoje porodice kuće i dobre odnose”.

Navodi i da je za veliki deo Kordunaša i Kordunašica rat počeo 4. avgusta 1991, kada su trojica karlovačkih policajaca, Mile Butina, Joža Milčić i Zlatko Škrlac, ubijeni iz zasede dok su u patroli prolazili pokraj Budačke Rijeke.

Podseća i da je 21. septembra 1991. godine u dva vojna vozila prevoženo 25 pripadnika JNA iz kasarne Mekušje u kasarnu Centar u Karlovcu, ali ih je hrvatska policija zaustavila i na Koranskom mostu, i od 17 zarobljenih pripadnika rezervnog sastava, na licu mesta ubila njih 13.

Ovih dana komemoraciji na Koranskom mostu suprotstavili su se hrvatski ratni veterani jer je za njih to mesto, kako tvrde, simbol “agresije pobunjenih Srba i velikosrpske politike”, prenosi Hina.

Komemoraciji se protive i zamenica župana Martina Furdek Hajdin, kao i gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

Izvor: rts.rs