Nova odluka Ustavniog suda BiH, natavljaju da Srpskoj uzimaju zemljište

29.05.2020.

Ustavni sud BiH usvojio je zahtev Ministarstva odbrane u Savetu ministara, o knjiženju na BiH više od 250.000 metara kvadratnih zemljišta u opštini Foča, koje je u posedu Republike Srpske.

Foto:Printscreen

Sud je Apelaciju Ministarstva odbrane usvojio na poslednjoj sednici, 20. maja, a u obrazloženju se navodi da postoji povreda prava na pravično saslušanje i ukida presuda Okružnog suda u Trebinju od 24. januara 2018., te da ovaj sud u najkraćem roku donese novu odluku.

Prema pisanju banjalučkog Glasa Srpske, pravobranilac Republike Srpske Milomir Govedarica rekao je da je ovo samo još jedan u nizu pokušaja od Pravobranilaštva BiH, odnosno Ministarstva odbrane, da protivno normama budu uknjižena prava svojine u korist BiH.

“Sve nadležne organizacione jedinice Pravobranilaštva Srpske preduzele su i preduzimaju sve neophodne radnje u više takvih predmeta sa ciljem da zaštite imovinu Republike Srpske”, rekao je Govedarica.

Član Odbora Narodne skupštine za ustavna pitanja Perica Bundalo kaže da je Ustavni sud BiH u previše navrata do sada iskazao nameru da menja pravni i politički poredak u BiH.

“Ustavni sud BiH odavno je počeo da izlazi iz okvira svojih nadležnosti, a sporovi u vezi sa vojnom imovinom i posebno poljoprivrednim zemljištem Republike Srpske to samo potvrđuju”, rekao je Bundalo, koji je i šef Kluba poslanika PDP-a u parlamentu RS.

RS zahtevla ukidanje ovog suda

Odluke Ustavnog suda i pre svega njegov sastav u kom bez pravnog osnova sede i strane sudije, odavnio su predmet sporenja entiteta u BiH. Milorad Dodik, član Predsedništva BiH, ovu instituciju više puta je nazvao “lakrdijom pravnog sistema”. U Ustavnom sudu sedi devet sudija, od kojih su troje stranci, a po dvoje po pravilu iz redova tri naroda.

Poslednjom odlukom ovog suda u februaru ove godine Republika Srpska je ostala bez  94.ooo hektara koje je upisano u vlasništvo Bosne i Hercegovine, iako džava BiH po Dejtonskom sporazumu ne može biti vlasnik zemljišta, već to mogu biti samo njeni entiteti. Dodik je tada izjavio da je “pređena crvena linija”, povučeni su srpski predstavnici iz institucija BiH a zatim podnet predlog novog Zakona o Ustavnom sudu BiH – bez stranih sudija.

Izvor: rts.rs (arhiva)