Podgorica: Bečić predsednik Skupštine, Kirivokapić mandatar

23.09.2020.

Novi saziv crnogorske skupštine konstituisan je verifikovanjem poslaničkih mandata osvojenih na parlamentarnim izborima 30. avgusta. Predstavnici DF-a predložili da za predsednika Skupštine bude izabran Aleksa Bečić (Demokate), a da za mandatara bude predložen Zdravko Krivokapić, što su podržali Dritan Abazović, kao i sam Bečić. Predsedavajući Miodrag Lekić pozvao da se dostavi pisani predlog 10 poslanika, kako bi se izjasnili o predlogu DF-a.

Foto:Printscreen

Predstavnici DF-a predložili da za predsednika Skupštine bude izabran Aleksa Bečić, a da za mandatara bude predložen Zdravko Krivokapić, što su podržali lider URA Dritan Abazović, kao i sam Bečić.  Sednicom je predsedavao najstariji poslanik Miodrag Lekić. Lekić je rekao da će vreme pokazati šta je donela pobeda opozicije 30. avgusta i naveo da neće biti revanšizma.

Poslanik DF-a Milan Knežević poručio je u Skupštini da nova vlast neće dozvoliti neformalnim centrima moći i i jednom od vlasnika “Vijesti” Željku Ivanoviću da sastavlju vladu, prenosi RTCG.  Knežević je rekao da Ivanović želi da zameni Mila Đukanovića, da od druge familije postane prva.

DF predlažo Aleksu Bečića za predsednika Skupštine

“Mi nećemo izdati, ja imam konstruktivan predlog, a to je da DF podržava Aleksu Bečića za predsednika Skupštine i Zdravka Krivokapića za mandatara”, kazao je Knežević.

On je čestitao građanima, kako je rekao, slobodu.

“Tu slobodu niko neće ugroziti niti će se želje građana naći kao gubitnici”, naveo je Knežević i dodao da to posebno neće učiniti poslanici DF-a.

Abazović: Podrška za izbor Bečića i Krivokapića

Dritan Abazović naveo je u Skupštini kako se nada da će ovaj saziv biti efikasiniji od prethodnog.

“Predlozi koji su sada saopšteni su apsolutno prihvatljivi za koaliciju “Crno na bijelo”. Ja ostajem čovek od reči”, naveo je Abazović.

“Ako se zadovolje poslovničke forme možemo pristupiti izboru predsednika Skupštine Alekse Bečića i da nakon toga da formalizujemo kandidata za mandatara. I neka nam je sretno svima”, naveo je Abazović.

Bečić: Pobedili smo da bismo okrenuli novi list 

“Mi smo pobedili da bi okrenuli novi list, kazao je Aleksa Bečić (Demokrate). On je naveo da će buduća vlast biti procrnogorsa, prozapadna, proevropska.

Bečić je kazao i da je saglasan i da podržava predloge koje je saopštio Knežević u Skupštini.

Bečić je rekao da poslanici ZBCG i “Crno na bijelo” imaju apsolutnu podršku i spremnost koalicije “Mir je naša nacija” ukoliko smatraju da treba formalizovati izbor za predsednika Skupštine, te da su spremni staviti potpise na predlog da Krivokapić bude mandatar.

“Sve izborne radnje su sprovedene u skladu sa zakonom” 

Izborne rezultate u Skupštini predstavio je predsednik Državne izborne komisije (DIK) Aleksa Ivanović. Konstatovane su i ostavke poslanika Zorana Pažina (DPS) i Stevana Katića (Demokrate).

Skupštini su prisustvovali ombudsman Siniša Bjeković, predsednica Vrhovnog suda Vesna Medinca, predsedavajuća Ustavnog suda Desanka Lopičić i v. d. vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković.

Najviše mandata osvojile su tri, do tada opozicione koalicije: “Za budućnost Crne Gore – 27, koalicija “Mir je naša nacija” – 10 mandata i koalicija “Crno na bijelo” – 4 mandata, što ukupno čini 41 mandat.

Lider koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić izjavio je, uoči konstitutivne sednice parlamenta, da očekuje od pobednika parlamentarnih izbora da pokažu odgovornost.

Usaglašavanje stavova pobedničkog koalicionog bloka, o formiranju nove vlasti, koja će, posle 30 godina smeniti DPS Mila Đukanovića, počelo je odmah posle izbora, 30. avgusta, ali su jučerašnji pregovori o raspodeli resora, mandataru nove vlade i predsednika skupštine, pokazali sve izazove i neophodne kompromise, koji stoje pred koalicionim partnerima.

Rok za predlog mandatara je 30 dana od dana konstituisanja parlamenta.

 Zdravko Krivokapić: Nećemo se svetiti

Zdravca: Krivokapić u Skupštini            Foto: novosti V.Kadić

Zdravko Krivokapić nosilac liste koalicije Za budućnost Crne Gore” u pauzi skupštinskog zasedanja čestitao je građanima Crne Gore slobodu.

-Dižem čašu u znak zahvalnosti Crnoj Gori. Pobedio je narod, prvi put u istoriji Crne Gore pobedila je demokratija. Mi nismo mogli dobiti veći dobitak od slobode. U ovoj Crnoj Gori nema pobednika i poraženih. Ne rušimo državu!

Nećemo se svetiti, a dovešćemo sve ka poznaniju prava. Cilj nam je da Crna Gora liči na Luksemburg gde je korupcija svedena na nulu.

Radostan sam i uzdržavam se da ne pustim suzu radosnicu –  kazao je Krivokapić.

Izvor: rts.rs/ novosti.rs Foto: AP Photo/Risto Božović