Skup u Podgorici bez sukoba: Bakljada i antisrpke poruke (video)

06.09.2020.

U centru Podgorice na poziv organizacija koje se predstavljaju kao “crnogorske patriotske organizacije” održan je skup kao odgovor na proslavu pobede opozicije na parlamentarnim izborima održanim u nedelju. Nije bilo incidenata, a građani su se razišli posle bakljade.

Niko zvanično nije označen kao organizator, mada je DPS prethodnih dana pozivao građane da dođu.  Vijorile su se crvene zastave, a građani su nosili nešto crveno ili tamnozeleno.  Na početku skupa čuli su se povici “viva Montenegro” i “nije ovo Srbija”.

Glavne poruke govornika su bile da bi državu trebalo saččuvati od “velikosrpske agresije” i da je sat krenuo unazad, te ga treba zaustaviti “pre vraćanja u devedesete”.

Predrag Vušurović je poručio prisutnima da ne osramote “kralja mučenika”.

“Pravi ustaju kad je teško i ne pitaju koliko će to da ih košta. Ovdje ima nas kojima ničija nezajažljivost ne može ogaditi zemlju koja nas je porodila. Nekako mi ne ličite na đavolji nakot niti lažne ljude”, rekao je Vušurović.

Istakao je da je jedina partija koja ih je okupila – Crna Gora.

Amina Brahić iz Pljevalja je rekla da bošnjačkom narodu prete, ali da se oseća sogurno pod crnogorskom zastavom. Saradnik u nastavi na Fakultetu političkih nauka Nemanja BAtričević je rekao da su se okupili da poruče da se ne stige crnogorskog imena i da pošalju poruku Bošnjacima, Hrvatima, Muslimanima da nisu sami.Bez vas, Crna Gora nam nije ni potrebna”, rekao je.

Pesme i sirene ispred kuće Dritana Aabazovića

Okupljeni su zviždali na pomen predstavnika tri opozicione liste koje su pobedile na izborima, posebno na pomen Dritana Abazovića. Pristalice  DPS-a u Ulcinju sinoć su se nakon završenog okupljanja uputile ka kući Dritana Abazovića.

Pred njegovu kuću u Ulicinju stigla je kolona automobila koji su trubili, a pred samom kapijom okupila se grupa Milovih pristalica koja je nastavila sa provokacijama pevajući anti srpske pesme potut “Ovo nije srpsko leglo, već je ovo Montenegro”.

Pozivajući Dritana da izađe iz kuće skandirali su i stihove pesme “Izađi mala”. Dritan nije odreagovao na provokacije i nije izašao iz kuće, pa su svi incidenti izbegnuti.

 Okupljanje je proteklo bez incidenata i sukoba, a sve se zavrilo bakljadom.  Crnu Goru u narednom periodu očekuje tranzicija vlasti.

Izvor: rts/ novosti.rs Foto: V.Kadić