Srbin pretučen u Hrvatskoj, najverovatnije zbog grba Crvene zvezde

31.07.2020.

Saša Vukojević (30), državljanin Republike Austrije poreklom iz Srbije, brutalno je pretučen juče u Baškoj Vodi u Hrvatskoj. Vukojević sumnja da je žrtva nepoznatih napadača postao zbog tetovaža koje ima – krst na nozi i grb Crvene zvezde na ruci.

Vukojević je napadnut s leđa juče oko 19 sati u Baškoj Vodi dok je supruzi i dvema ćerkama iz fast fuda nosio jelo, a nakon što ga tri napadača udarcem u potiljak oborila na pod, usledilo je neviđeno brutalno šutiranje, takvo da su zgroženi ostali svi koji su se u to vreme našli na šetalištu, od turista do osoblja restorana, piše hrvatski Jutarnji list.

Saša stvarni povod ne zna jer batinaši nisu ništa govorili dok su ga tukli, ali ni on ni njegova supruga Manuela ne isključuju mogućnost da je meta postao zbog tetovaža koje ima na telu. Na listu desne noge ima istetoviran pravoslavni krst, na levom grbove najdražih klubova – Verdera iz Bremena i Crvene zvezde iz Beograda. Uz to na desnoj ruci ima ispisano ime na ćirilici i oko vrata je nosio pravoslavni krst.

Sa suprugom Manuelom, Hrvaticom iz Čovića kod Otočca, živi u austrijskom gradiću nedaleko od Linza.

Kako su ispričali za lokalne medije, u Hrvatsku na letovanje su stigli pre pet dana, a odmor su zbog ovog nemilog incidenta prekinuli juče i već danas se vraćaju u Austriju.

– Rodom sam iz Srpca kraj Nove Gradiške, ali smo u Austriju odselili 1992. godine, kada sam ja imao dve godine. Manuela je dolazila u posetu ocu koji je ovde radio. Nikakve međunacionalne razlike nama nisu bile bitne da se zavolimo i oženimo i nikada ja svih ovih godina nisam imao problema, a letovali smo u Vodicama, na Viru, na Braču, ma svuda – priča šokirani Saša reporterima Jutarnjeg u Manuelinoj kući u Čovićima, koji je Hrvatsku smatrao drugom domovinom.

– Bili smo na plaži i oko sedam sati smo krenuli da potražimo mesto na kom bismo mogli nešto da pojedemo. Našli smo taj fast food. Saša je ostao da čeka hranu, a ja sam se s devojčicama vratila na plažu da ne čekamo tamo svi – priča Manuela, koja se družila s ljudima koji letuju u istoj apartmanskoj zgradi.

Jedna od tih osoba joj je rekla da je Saša napadnut, pojurila je prema mestu događaja i zatekla muža kako sedi na ivičnjaku kraj puta krvava lica s usnom koja mu je visila.

– Uzeo sam hranu i krenuo prema plaži. Na pola puta me je neko udario u potiljak. Kako sam padao tako sam dobio nogom u lice. Kad sam pao, udarali su sa svih strana, ja sam stavio ruke na lice da se zaštitim i skupio se. Nakon toga su pobegli. Ja sam video samo jednog, imao je crnu majicu i šorc i crni kačket. U policiji su mi rekli da su bila trojica, jer su ih toliko videli na nadzornim kamerama susedne menjačnice koja je sve snimila – kaže Saša, dodajući da niko od njih nije prozborio ni reč, već su samo udarali i onda pobegli.

– Da su išta rekli, ali ni reči, možda su me pratili, ali mi nigde nismo ni izlazili, čak ni na ručak zbog korone, bili smo samo na plaži s decom. Policija misli da je sve zbog krsta i te zvezde, tako mi kažu – kaže Saša.

Jutarnji je pitao Policijsku upravu splitsko-dalmatinsku jesu li uhvatili napadače na Sašu Vukojevića, na koji način će kvalificirati napad te koliko su imali sličnih slučajeva.

Iz PU splitsko-dalmatinske su potvrdili da su u sredu oko 19.10 sati “primili dojavu da je u Baškoj vodi došlo do fizičkog napada na osobu”, kao i da su “obavili razgovor s 30-godišnjim austrijskim državljaninom s vidljivim povredama, a koje je po njegovoj izjavi zadobio u fizičkom napadu od strane tri nepoznate muške osobe”.

– Isti je kolima HMP Makarska prevezen na pružanje lekarske pomoći u KBC Split, gde su mu konstatirane lakše telesne povrede. Na okolnosti navedenog događaja, kao i motiva, policijski službenici sprovode kriminalističko istraživanje – kažu u policiji.

Izvor: blic.rs / jutarnji Foto :Robert Fajt/Cropix