Uz državni vrh Hrvatske, u Kninu će govoriti i Gotovina

31.07.2020.

Uz državni vrh Hrvatske, na čelu s predsednikom Zoranom Milanovićem, na centralnoj proslavi 25. godišnjice akcije „Oluja“ 5. avgusta u Kninu govoriće i penzionisani general Ante Gotovina. Gotovina je u Hagu oslobođen odgovornosti za ratne zločine tokom i posle te hrvatske vojno-policijske akcij

To je danas na konferenciji za novinare objavio Organizacioni odbor za obeležavanje godišnjice „Oluje“ koja se slavi i kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti, i kao Dan hrvatskih branitelja.

Uz Milanovića i Gotovinu, koji će govoriti u ime branitelja, govore će održati i premijer Andrej Plenković i predsednik Sabora Gordan Jandroković.

Dan uoči proslave na kninskom trgu, predsednik Hrvatske će na kninskoj tvrđjavi prirediti prijem za hrvatske ratne zapovednike i dodeliti odlikovanja nekima koji dosad nisu odlikovani: Rahimu Ademiju, Djuri Dečaku, Damiru Krstičeviću i Anti Kotromanoviću.

Predsednik i Vlada danima su se sporili o proslavi jer su pojedini predstavnici Vlade izražavali skepsu prema nameri predsednika da, uprkos epidemiji korona virusa, prijem priredi na kninskoj tvrdnjavi.

Donedavno nije bilo sigurno ni da li će Milanović održati govor u Kninu, budući da je, kao premijer vlade levog centra, dvaput bio na proslavi u Kninu, oba puta izviždan i vredjan tokom govora.

Milanović se zalagao za proslavu Dana pobede i domovinske zahvalnosti u Zagrebu, umesto u Kninu, rekavši u intervjuu za TV-N1 da „Knin nije Berlin ili Moskva“, da nema takav značaj.

„Knin je u tom smislu ništa, a to je bio i 1991. Bio je prašnjava železnička stanica, s puno vojnika i fabrikom šrafova, bez novaca, intelekta i bez ideja, a imaginarijum pobune je radjen u Beogradu. Ne znam ko mi može zameriti na ovome, gradjani koji su napustili Knin i žive u Kragujevcu“, rekao je Milanović.

Uoči proslave „Oluje“ glavno pitanje bilo je i da li će učestvovati koalicioni partneri Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), uz podsećanje da je u Kninu u mandatu premijera Ive Sanadera (HDZ) bio tadašnji potpredsednik Vlade Slobodan Uzelac, takodje iz SDSS.

Premijer Andrej Plenković sinoć je najavio da na proslavu ide aktuelni potpredsednik Vlade iz redova SDSS, Boris Milošević.

„Mislim da je to dobro i korisno, pre svega za odnose u hrvatskom društvu, odnos prema srpskoj manjini u Hrvatskoj, prema recentnoj istoriji, ali i da doprinosi odnosima Hrvatske i Srbije”, rekao je Plenković za Televiziju RTL.

On je najavio da će potpredsednik Vlade I ministar branitelja Tomislav Medved 24. ili 25. Avgusta učestvovati na komemoraciji za ubijene srpske civile u selu Grubori kod Knina posle akcije „Oluja“. Plenković je ocenio da će to biti „važna i snažna poruka pomirenja i okretanja budućnosti“.

Izvor: beta/ danas.rs Foto: Pixsell