Zbog afere “respiratori” premijer BiH zadržan u pritvoru

29.05.2020.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik kompanije “Srebrene maline” Fikret Hodžić su zbog afere “respiratori”, zadržani u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SiPA) u Istočnom Sarajevu. Privedeni su zbog sumnje u nelegalnu kupovinu sto respiratora  iz Kine u vrednosti  10,5 miliona konvertibilnih maraka.

Prema pisanju sarajevskog portala Klix, medicinske aparate nabavila poljoprivredna firma, ali nije jasno ko je i zašto odlučio da se nabavi specifični model, kako se nabavka vršila, kako su se izdavale dozvole i kako se raspolagalo novcem građana FBiH.

Osamdeset respiratora uvezeno je posredstvom poljoprivrednog gazdinstva “Srebrena malina“ u vlasništvu Hodžića koje se bavi preradom i konzerviranjem voća i povrća, prenosi banjalučki portal nezavine.com  Tužilaštvo BIH bi trebalo tokom dana da se izjasni da li će ijedan od privedenih biti tretiran kao osumnjičeni.

Po naredbi Tužilaštva BiH, SIPA je izvršila pretres i oduzimanje dokumentacije iz više lokacija, uključujući centralu Federalne uprave civilne zaštite u Sarajevu, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH u Sarajevu i Mostaru kao i sedište kompanije “Srebrena malina” u Vogošći.

Računi firme “Srebrena malina” su u međuvremenu blokirani, a Vlada FBiH suspendovala je 12. maja Solaka sa mesta direktora Federalne uprave civilne zaštite, ali je, kako se navodi, on nastavio da prima platu.

Bakir: To je udar na Bošnjake

 -Pozivam Tužilaštvo BiH da hitno izađe u javnost sa dokazima protiv Novalića i da se ne sakriva iza fraza o “potrebama tajnosti zbog zaštite istrage”. Siguran sam da nikakvih dokaza nema, da ih neće ni biti, i da se radi o nastavku udara na bošnjačke prvake koje je počelo imenovanjem Gordane Tadić na poziciju glavne tužiteljke Tužilaštva BiH i podizanjem niza optužnica protiv generala Armije RbiH, izjavio je predsednik SDA Bakir Izetbegović.

Izvor: kolporter.rs/ nezavisne.com