Navaljni po izlasku iz bolnice: Očekuje me dug period rehabilitacije

23.09.2020.

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni rekao je dan nakon što je otpušten iz bolnice, da ga očekuje dug period rehabilitacije pre nego što se vrati u normalan život, nakon što je otrovan nervnim agensom “novičok”.

Foto:Printscreen

“Plan je jednostavan: svakodnevne posete fizioterapeutu. Možda centar za rehabilitaciju… Povratiti potpunu kontrolu nad prstima. Održavati ravnotežu”, napisao je Navaljni na Instagramu uz fotografiju kako sedi na klupi u parku.

Navaljni navodi da se pojavio “niz ;smešnih stvari”. “Na primer, ne mogu da bacim loptu levom rukom. Mogu da uhvatim, ali ne i da bacam. Mozak jednostavno ne želi da uradi taj pokret”, objasnio je on, ne navodeći gde će ići na rehabilitaciju.

Ruski opozicioni lider je naveo i da je bio “užasno uznemiren” kada su ga nemački lekari prvi put postavili ispred ogledala nakon 24 dana na intenzivnoj nezi od kojih je 16 dana bio u veštačkoj komi.

“Ali, lekari su nastavili da čine čuda. Radio sam sa fizioterapeutom, jeo, pokušavao da više spavam (to je i dalje najveći problem)”, dodaje on.

Nemačka bolnica je danas saopštila da se stanje Navaljnog dovoljno popravilo i da je ruski opozicionar juče otpušten iz bolnice.

“Došao je taj dan – ura! Posle 32 dana boravka u bolnici, lekari su odlučili da dalji oporavak ne zahteva bolničko lečenje, već normalizaciju života”, rekao je Navaljni, dodajući da su mu lekari savetovali da vreme provodi sa porodicom, da čita, piše na društvenim mrežama i igra video igrice.

Četrdsetčetvorogodišnji Navaljni, najistaknutiji protivnik ruskog predsednika Vladimira Putina prebačen je u Nemačku dva dana pošto mu je pozlilo 20. avgusta na domaćem letu u Rusiji.

Nemački stručnjaci za hemijsko oružje utvrdili su da je Navaljni otrovan agensom “novičok” iz sovjetske ere, što je podstaklo Berlin da traži od Rusije da ispita taj slučaj.

Navaljni je držan u indukovanoj komi više od dve nedelje i lečen je protivotrovom.

Članovi njegovog tima optužili su Kremlj za umešanost u trovanju, a te optužbe su ruski zvaničnici čvrsto negirali. Kremlj je ljutito reagovao na pozive nemačke kancelarke Angele Merkel i drugih ličnosti da odgovore na pitanja o trovanju.

Izvor: beta