Rasni nemiri u Mineapolisu, uvedeo vanredno stanje (video)

29.05.2020.

Mirni protesti u Mineapolisu najvećem gradu u Minesoti, pretvorili su se u pljačke, paljenje i vandalizam treću noć uzastopno zbog smrti Afroamerikanca, koji je, kako se vidi na video-snimku, preminuo na putu do bolnice nakon što mu je policajac belac kolenom pritiskao vrat.

Protesti su počeli posle hapšenja i smrti Džordža Flojda (46).

Tokom novih nemira u najvećem gradu američke države Minesote nije bilo veće intervencije snaga reda iako je guverner Tim Volc naredio aktiviranje Nacionalne garde da bi se ponovo uspostavio red posle prva dva dana nasilja. U Mineapolisu je proglašeno vanredno stanje, a nemiri su se proširili na Čikago, Los Anđeles i Memfis i još dva grada.

Sa zgrade policijske zgrade ispaljeni su suzavac i gumeni meci, ali su se demonstranti kasnije ponovo okupili i direktno napali objekat. Demonstranti su se kasnije popeli na krov. Kako piše CNN, potom su zapalili zgradu policije. Zapaljeni su i jedan automobil i najmanje dve druge zgrade u blizini, a drugu noć zaredom opljačkana je obližnja radnja “Target”. Vatrogasna brigada objavila je da je prethodne noći zapaljeno 16 objekata. Za sada u oblasti policijske stanice nema pripadnika Nacionalne garde, niti su oni bili vidljivi tokom mirnog dnevnog protesta i marša kroz centar Mineapolisa.