Izrael iznosi odbranu protiv optužbe da je počinio genocid

Izrael će danas odgovoriti na optužbe koje je Južna Afrika iznela pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu da izraelska vojna operacija u Pojasu Gaze predstavlja navodni genocid.

Južna Afrika, koja je u decembru podnela tužbu MSP, zatražila je u četvrtak od sudija da nalože Izraelu da odmah zaustavi ofanzivu u Pojasu Gaze.

Južna Afrika je na otvaranju ročišta pred MSP, a povodom tužbe te zemlje protiv Izraela na navodni genocid u Pojasu Gaze, navela da Izrael podvrgava palestinski narod aparthejdu i genocidu.

Južna Afrika tvrdi da je Izrael prekršio član dva Konvencije Ujedinjenih nacija o genocidu iz 1948. godine, čineći akte koji potpadaju pod definiciju genocida, preneo je Rojters.

Akcije Izraela pokazuju obrazac sistematičnog ponašanja iz kojeg se može zaključiti da je u pitanju genocid, rekao je advokat Visokog suda Južne Afrike Adila Hasim.

Izrael je ceo slučaj nazvao „apsurdnim” i optužio Južnu Afriku da igra ulogu „đavoljeg advokata” za Hamas.

Portparol izraelske vlade Ejlon Levi izjavio je uoči saslušanja da Izrael „ostaje privržen međunarodnom pravu” i naglasio da su sve vojne akcije usmerene protiv Hamasa.

Očekuje se da će MSP doneti odluku o mogućim hitnim merama kasnije ovoga meseca.

Odluku povodom optužbi za genocid sud će doneti za nekoliko godina.

Odluke MSP su konačne i bez prava žalbe, ali sud nema načina da ih sprovede.

Južna Afrika i Izrael su potpisnice Konvencije Ujedinjenih nacija o genocidu, koja obavezuje potpisnice da ne počine genocid i takođe da ga spreče i kazne.

Konvencija definiše genocid kao „dela počinjena sa namerom da se uništi, u celini ili delimično, jedna nacionalna, etnička, rasna ili verska grupa”.

U svojim sudskim podnescima Južna Afrika navodi da Izrael nije obezbedio nesmetano dostavljanje hrane, vode, lekova i druge neophodne humanitarne pomoći palestinskoj enklavi.

Kolporter.rs

Podeli:

Najnovije