Још HARM ракета у новом пакету америчке помоћи Украјини

Амерички Секретаријат одбране одобрио је још један пакет помоћи Украјини, вредан 725 милиона долара.

Противрадарска ракета AGM-88 HARM (High-speed Anti-radiation Missile)

Одобрење које је стигло у петак, којим Пентагон добија дозволу за брзи трансфер опреме из стокова америчке војске, 23. је по реду слање војне помоћи Украјини, почевши од августа 2021.

Како званичници Пентагона наводе, у новом пакету помоћи ће се наћи додатна муниција за HIMARS, 23 000 артиљеријских пројектила калибра 155 мм, 500 вођених артиљеријских пројектила калибра 155 мм, 5000 пројектила система за даљинско минирање, 5000 противоклопних вођених ракета и више од 200 возила HMMWV.

У пошиљци ће се наћи и још увек недефинисана количина противрадарских ракета AGM-88, којим украјинске оружане снаге наоружавају ловачке авионе МиГ-29.

Нови пакет помоћи уследио је одмах након састанка министара одбране скоро 50 земља, у оквиру Контакт групе за одбрану Украјине, а који је недавно одржан у Бриселу. На састанку је постигнут договор о пружању додатне војне помоћи Украјини.

Као резултат договора, Немачка испоручује први од четири обећана система ПВО IRIS-T; Шпанија се обавезала на испоруку четири система ПВО HAWK, док Норвешка, Немачка и Данска инвестирају у словачку производњу самоходних хаубица Zuzana II за потребе наоружавања артиљеријских јединица украјинских оружаних снага.

Поред тога, Холандија и Велика Британија су се обавезале на слање ракета за систем NASAMS, који је Украјина добила од САД.

Поделите садржај сајта

Оставите одговор