Kaplan

На захтев оружаних снага Индонезије за нови средњи тенк, Турска и Индонезије су 2014. покренуле заједнички пројекат под називом Modern Medium Weight Tank (MMWT). Производ овог пројекта ће касније добити назив Kaplan (тигар) у Турској и Harimu (тигар) или Harimu Hitam (црни тигар) у Индонезији.

Средњи тенк Kaplan пројектован је за задатке пружања ватрене подршке пешадији, уништавањем ватрених тачака и оклопних средстава непријатеља. Концепт тенка је објављен 2016. Први прототип тенка произведен је у Турској, док је други произведен у Индонезији. Прототипови су први пут приказани у јавности годину дана након што је објављен концепт тенка, односно 2017.

Индонезија је 2019. наручила прву серију од 18 до 20 тенкова. Након ње, тенкове (по 40-50 примерака) наручили су Бангладеш и Филипини; ове тенкове ће заједнички произвести Турска и Индонезија.

Kaplan је опремљен двочланом куполом, модела Cockerill 3105, која је производ белгијске компаније CMI Defence. Купола је наоружана глаткоцевним топом калибра 105 мм. Из овог топа се може испаљивати сва стандардна НАТО муниција калибра 105 мм, међу којима су и панцирно-пробојне, тренутно-фугасне, димне и друге гранате. Максимална даљина гађања топом износи 4 000 метара. Топ је опремљен аутоматским пуњачем, капацитета 16 пројектила.

Са топом је спрегнут митраљез калибра 7,62 мм, док се на крову тенка може уградити и митраљез калибра 12,7 мм.

Из тенковског топа је могуће лансирати и противоклопне вођене ракете Falarick 105; ове ласерски вођене ракете имају полуаутоматски начин вођења и опремљене су са тандем кумулативном бојевом главом. Овом ракетом могуће је дејствовати по утврђеним циљевима и оклопним средствима непријатеља на даљинама до 5 000 метара.

У тенк је уграђен и модерни систем за управљање ватром, са ласерским даљиномером и нишанском справом са термовизијским каналом. Поред СУВ, тенк на располагању има и неки врсту командно-информационог система, као и камере које му пружају преглед ситуације око тенка у кругу од 360°.

Оклопна заштита тенка је модуларна. Додатни оклоп се може уградити како би тенк достигао већи степен заштите, зависно од зaхтева мисије. Маса тенка се креће од 32 до 35 тона, зависно од конфигурације оклопне заштите. Основни оклоп пружа заштиту од дејства панцирно-пробојних пројектила калибра 14,5 мм, док додатни оклоп штити од дејства панцирно-пробојних пројектила калибра 25 мм.

Када је реч о оклопној заштити тенка, треба напоменути да је посебна пажња посвећена заштити дна тенка, која обезбеђује заштиту Kaplana од експлозије мине еквивалента 10 кг ТНТ.

Поред оклопне заштите, тенк располаже и системом РХБ заштите, аутоматским системом за гашење пожара. Поред тога, уграђен је и систем упозорења ласерског озрачења, који активира бацаче димних кутија и на тај начин смањује шансу погађања противоклопном вођеном ракетом са ласерским вођењем.

Посаду тенка чини три члана: командир, возач и нишанџија.

Тенк је погоњен дизел мотором снахе 650 КС, смештеним у задњем делу оклопног тела. Мотор је упарен са аутоматском трансмисијом, а поред њега, тенк располаже и помоћним погоном, који покреће куполу и електро системе и пуни акумулаторе када је главни мотор искључен.

Оставите одговор