Кинески носач авиона Liaoning

Куповина „пловеће коцкарнице“

Liaoning, први носач авиона у кинеској ратној морнарици, првобитно намењен совјетској ратној морнарици. Кобилица овог брода, носача авиона класе Кузњецов, положена је 1985, када је добио име Рига; приликом након поринућа децембра 1988. добио је име Варјаг. Како год, након распада Совјетског Савеза, градња овог носача је заустављена. Украјина га је, након што је проценила да јој није потребан, понудила на продају. Носач је понуђен Индији, Кини и Русији. Кинеска делегација је 1992. године обишла и прегледала брод, приликом чега је закључила да је брод у добром стању, те је сходно томе својој влади предложила да обави куповину. Како дипломатска ситуација није била најповољнија у том тренутку, кинеска влада је предлог о куповини брода одбацила.

Носач авиона Варјаг

На аукцији одржаној 1998, брод за 20 милиона америчких долара купује компанија из Макаа, која се бави туризмом; најављено је да ће брод бити преуређен у коцкарницу и хотел, вредан 200 милиона долара. У медијима широм света појавила се сумња да је ова компанија обавила куповину за рачун кинеске ратне морнарице, што ће се касније испоставити као тачно. Наиме, компанија се није налазила на пријављеној адреси, није било телефона за контакт, а њоме су управљали бивши официри кинеске ратне морнарнице. Запад се помирио са тиме да су се Кинези дочепали носача авиона, али су се тешили да он никада неће постати оперативан, пошто је у лошем стању, а и „Кинези су тежиште у развоју ратне морнарице ставили на подморнице“.

Прича о куповини носача ради пренамене у том тренутку је могла и да прође, обзиром да је Кина већ пазарила совјетске носаче Киев и Минск и преуредила их у забавне паркове. Током 2015. у новинама се појавило и признање „власника“ фирме која је купила носач авиона Варјаг, али је тада било касно за било шта сем за накнадно признање да су неки аналитичари били у праву.

Проблематичан пут до Кине

Пролазак кроз Босфор трајао је од јуна 2000, када је Варјаг узет у тегаљ – до новембра 2001, када је Турска коначно одобрила пролазак кроз Босфор. Турско одбијање да дозволи пролаз кроз Босфор није био једини проблем на Варјаговом путешествију ка Кини. Наиме, у висини грчког острва Скирос, свега три дана након проласка кроз Босфор, Варјаг је улетело у снажно невреме, које је за последицу имало кидање тегља и смрт једног од морнара.

Тегљење носача Варјаг на путу ка Кини

Управа Суецког канала је забранила пролазак носача, пошто су га окарактерисали као брод без погона, што значи да су Кинези морали да окрену ка Гибралтару, потом око Африке… брзином од око 6 чворова, путем дужине око 15 000 наутичких миља. У кинеске воде је ушао крајем фебруара 2002, да би 3 марта био уведен у бродоградилиште Далиан, на севeроистоку Кине. Према неким изворима, само тегљење брода коштало је око 5 милиона долара.

Посао око дораде, односно ремонта и модернизације брода, поверен је 701. институту. Варјаг је јуна 2005. пребачен у суви док бродоградилишта Далиан; труп је испескарен, подигнуте су скеле, а острво је третирано против корозије.

Кинески војни званичници су тек јуна 2011. обелоданили, односно признали да припремају носач Варјаг за увођење у оперативу, да би месец дана касније изјавили да ће брод служити за „истраживања, експерименте и обуку“.

Ремонт и модернизација

Током радова, брод је добио AESA радар Type 348 и Sea Eagle. Уграђени су системи за ПВО брода: ракетни систем FL-3000N и систем блиске одбране (CIWS) Type 1130. Лансери противбродских ракета су уклоњени, чиме се добило на простору. Бродски погон, који су Украјинци конзервирали, деконзервиран је и стављен у употребу.

Кинески носач авиона је на своју прву пробну вожњу испловио 10. августа 2011; друга серија тестова започета је новембра исте године. Пробне вожње и испитивања наставили су се до почетка августа 2012. године, када су укрцани авиони и борбени комплет ракета.

Брод је званично уведен у оперативну употребу 23. септембра 2012, када добија име Liaoning, у част провинције где су извршени ремонт и модернизација брода.

На носач је укрцaно укупно 36 летелица: 24 авиона Shenyang J-15, шест противподморничких хеликоптера Changhe Z-18F, четири хеликоптера Changhe Z-18J и два спасилачка хеликоптера Harbin Z-9C.

Достизање пуних оперативних способности носача авиона објављено је 2016. године.

Поделите садржај сајта

Оставите одговор