Kirpi

BMC Kirpi је возило отпорно на мине и заседе (MRAP), произведено у турској компанији BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret.

Пројектовано на бази оклопног транспортера Navigator, отпорног на мине, а који је дело израелске компаније Hatehof (сада Carmor Integrated Vehicle Solutions), возило Kirpi први пут је приказано јавности на сајму наоружања Eurosatory у Паризу, 2010. године.

Kirpi на сајму наоружања Eurosatory у Паризу

Kirpi, у преводу са турског Јеж, развијен је са циљем одговора на захтеве турске копнене војске.

Одлике возила Kirpi

У основи, Kirpi је тешки камион опремљен оклопном заштитом. У предњем делу возила смештен је мотор, док je у средњем делу смештена посада. Укрцано људство је смештено иза кабине са посадом. Опремљено са седиштима отпорним на ударе, транспортни део може примити 10 војника са опремом.

Bозило је дуго 7,35 м, широко 2,64 и високо 3,2 м. Стандардна верзија возила, у конфигурацији 4х4, тешка је 19,7 тона.

Кабина возила је оклопљена, са блиндираним стаклима и седиштима са амортизерима. За случај нужде, посада има отвор за евакуацију из возила.

Верзије возила

Возило је доступно у неколико верзија: Kirpi 4×4, Kirpi II (4×4), Kirpi 6×6 и санитетско возило Kirpi 4×4.

Kirpi 4×4

Kirpi и Kirpi II 4×4 су опремљени специјалном опремом, као што су аутоматски систем за гашење пожара, систем идентификације ватреног положаја артиљеријског оружа, као и системом РХБ заштите.

У посебну верзију возила уграђена је механичка рука, намењена безбедном уклањању импровизованих експлозивних направа.

Возило Kirpi 6×6 дуго је 7,62 м и може укрцати 15 лица, укључујући и посаду, док је носивост 3500 кг.

Возила се по захтеву купаца могу опремити витлом за самоизвлачење, лансерима димних кутија, као и ометачима. По тврддњама произвођача, возило је поред отпроности на мине, отпорно и на дејство ручних ракетних бацача.

Наоружање возила и системи заштите

Возила из фамилије Kirpi могу се наоружати митраљезима калибра 7,62, односно 12,7 мм, а могућа је и уградња даљински управљиве оружане станице.

Труп возила, са „В“ дном, израђено је од челичних оклопних плоча и намењено је да одведе ударни талас експлозије даље од возила. Возило је заштићено од панцирно-пробојних зрна, мина, импровизованих експлозивних направа и других балистичких претњи до нивоа 3 (STANAG 4569).

Мотор и покретљивост возила

Kirpi возила су погоњена дизл мотором Cummins ISL9E3 375, снаге 275 KW. Шестоцилиндрични мотор је упарен са аутоматским мењачем Allison 3000, са шест степена преноса за кретање у напред и једним степеном преноса за кретање у назад.

Клиренс возила износи 400 мм, док је максимална брзина кретања 105 км/ч. Аутономија возила износи 800 км.

На возилу се налазе тзв. „run-flat“ гуме, способне да обезбеде покретљивост возилу чак и у случају оштећења гума. Централни систем регулације притиска у гумама обезбеђује повећану проходност возила при кретању по различитим површинама.

Корисници

Оружане снаге Турске су за потребе својих јединица копнене војске 2009. године склопиле уговор о куповини 468 возила Kirpi. Компанија BMC је до маја 2013, када је турска Влада отказала уговор, испоручила турској војсци 293 возила.

Тунис је прва држава, поред Турске, која је набавила ова возила; она је 2014. наручила 100 возила. Марта 2018. је уследио уговор о испоруци 50 возила Катару, док је августа следеће године турска Влада склопила уговор о куповини 529 возила. Поред Турске, Катара и Туниса, ова возила се налазе и у  наоружању оружаних снага Туркменистана.

Поделите садржај сајта

Оставите одговор