Клаудија Јаковљевна Фомичева

Клаудија Јаковљевна Фомичева (рус. Клавдия Яковлевна Фомичёва), командир ескадриле у 125. гардијском бомбардерском пуку током Другог светског рата, Херој Совјетског Савеза.

Фомичева је рођена 25. децембра 1917. у Москви, али је цело своје детињство провела  у селу Знаменка код Липецка. Отац јој је преминуо годину дана након што је рођена, а касније и старији брат који је био једини хранилац породице, тако да је породица тешко живела.

Након завршетка основне школе, 1931, Фомичева налази посао као помоћник књиговође, упоредо се школујући за банкарског службеника. По завршетку школовања, запошљава се у Госбанци, као помоћник рачуновође.

Фомичева се 1936. учлањује у једриличарски клуб; две године касније постаје инструктор летења, да би у периоду 1938-41. била ангажована на обучавању младих људи у аеро клубу у Реутову.

На дан када су Немци напали на Совјетски Савез, Фомичева се добровољно јавља за летачку службу у јединицама прве линије. Септембра 1941. позвана је у централу ОСОАВИАХИМ, где јој је предочено да Марина Раскова формира три женске летачке јединице ранга пука, након чега Фомичева пристаје да уђе у састав такве јединице.Убрзо је послата у ловачки пук, где је летела на ловцу Јак-1. Међутим, Раскова је проценила да је за њу ипак боље да лети на бомбардерима, тако да јој је предложила да пређе у бомбардерски пук. Фомичева се сложила са предлогом и убрзо се нашла у саставу 587. бомбардерског пука, наоружаним лаким бомбардерима Сухој Су-2. Обука је изведена у војној ваздухопловној школи Енгелс, у Саратовској области. Јединица је у међувремену пренаоружана бомбардерима Петљаков Пе-2. Јануара 1943, када је 587. пук ступио у борбу, Фомичева је била на дужности заменика командира ескадриле, а убрзо је постала и командир ескадриле.

Њен авион је 17. септембра 1943. оштећен дејством немачке противавионске артиљерије, а она је прскањем кабине задобила повреде лица. Навигатор јој је био тешко рањен и није могао да напусти авион, тако да је Фомичева одлучила да слети на аеродром ловачке јединице, који се налазио у близини прве линије фронта. на полетно слетној стази аеродрома налазио се авион, тако да је одлучила да се спусти поред стазе. Током слетања, авион је упао у кратер авионске бомбе, авион се преврнуо и захватио га је пожар. У овом слетању, Фомичева је претрпела теже повреде, лом шест ребара и опекотине. Из болнице се враћа јануара 1944. и наставља са летењем.

На другом лету тог 23. јуна 1944, авион Фомичеве је погођен неприајтељском противавионском артиљеријом, од чега је плануо леви мотор, а нишанџија је погинуо. Фомичева је рањена у ногу, али је извршила напад и одбацила бомбе на циљ. Након тога, окренула је авион, који је још увек био у пламену, и кренула ка линији фронта како би избегла заробљавање након слетања. Летела је све док није прешла на слободну територију, након чега је кренула да напусти авион. Прва је из авиона искочила Галина Џунковскаја, навигатор, која је такође била рањена; Фомичева је искочила када је авион био на висини не вишој од 200 метара. Летење је наставила након повратка из болнице, 15. јула 1944.

До децембра 1944, Фомичева је извела 55 летачких мисија, током којих је изручила 46 750 кг бомби, а у групи је оборила 11 непријатељских авиона. Крајем децембра 1944. предложена је за титулу Хероја Совјетског Савеза, коју је добила 18. августа 1945.

Након завршетка рата, Фимичева је била инструктор летења на Ваздухопловној академији, а касније у Борисоглебској војној летачкој школи. Пензионисана је 1955. у чину потпуковника. Преминула је три године након пензионисања, 6. октобра 1958, након дуже болести која ју је приковала за кревет. Сахрањена је на московском гробљу Новодевичје.

Поделите садржај сајта

Оставите одговор