Koje namirnice su najveća pretnja po zdravlje žena? Na spisku je i jedna koja se obično smatra zdravom

Zdravlje žena je u poslednjih nekoliko decenija jedna od najvažnijih tema, budući da namirnice koje unosimo, ali i način života i stres, na njega imaju veliki uticaj. Poseban akcenat je stavljen na reproduktivno zdravlje nežnijeg pola, a ruska doktorka je objasnila koje su to namirnice njegovi najveći neprijatelji.

Sigurno ste čuli narodnu izreku “Ono si što jedeš” – ona zaista jeste tačna, imajući u vidu da je hrana ključna za zdravo i nesmetano funkcionisanje organizma. Ipak, unos pojedinih namirnica, naročito kod žena, može izazvati brojne zdravstvene tegobe. Šta bi to pripadnice nežnijeg pola trebalo da izbegavaju ukoliko žele da sačuvaju opšte, ali i reproduktivno zdravlje, objasnila je ginekolog-akušer Idilija Orfanova.

Šećer, zaslađivači i med su ozbiljna pretnja
O štetnosti šećera po zdravlje kako muškaraca, tako i žena, naširoko se govori već godinama – on je jedan od najčešćih uzročnika razvoja gojaznosti, dijabetesa tipa 2 i drugih povezanih oboljenja.

U kategoriju namirnica koje su izuzetno opasne po žensko reproduktivno zdravlje spadaju i veštački zaslađivači, a njihova zloupotreba, naročito kada ne postoji realna potreba za korišćenjem, može dovesti do ozbiljnih posledica.

“Ne treba ispuštati iz vida činjenicu da sintetički zaslađivači mogu ozbiljno uticati na žensko zdravlje”, upozorila je Orfanova.

Međutim, ono što najviše iznenađuje jeste da i med može negativno uticati na žensko zdravlje. Naime, u ovom prirodnom supstitutu belog šećera se nalazi i bor – hemijski element koji ima sposobnost snižavanja nivoa ženskih hormona i povećavanja muških.

Margarin izuzetno opasan, može izazvati čak i onkološka oboljenja
Osim šećera i njegovih prirodnih i veštačkih supstituta, i margarin se nalazi na spisku najopasnijih namirnica po žensko zdravlje. U ovoj namirnici se nalazi velika količina transmasti koje zdravlju mogu naneti izuzetno veliku štetu – od dobijanja prekomerne težine, pa sve do razvoja onkoloških oboljenja.

Doktor Orfanova je negativan uticaj margarina na zdravlje nežnijeg pola objasnila poremećajima u procesima anabolizma (sinteze masti) i katabolizma (raspada masti), pri čemu sinteza značajno preovladava. Upravo ovo dovodi i do gojaznosti, koja kasnije može prouzrokovati i druga oboljenja, pa čak i dovesti do disbalansa polnih hormona, a posledično i do neplodnosti.

Beli hleb sa kvascem i pecivo su jednako štetni
Orfanova je skrenula pažnju i na unos belog hleba sa kvascem i drugih peciva kada su žene u pitanju, ističući da su ove namirnice najčešće samo “prazne” kalorije koje organizmu ne donose nikakve koristi, već samo trenutno zavaravaju osećaj gladi. Regularna upotreba namirnica ovog tipa, kao i margarina, može dovesti do gojaznosti i povišenog rizika od razvoja dijabetesa tipa 2.

Kao još jednu pretnju po žensko zdravlje, doktor je istakla i supe i testeninu iz kesice, koje se pripremaju za samo par minuta uz malu količinu vrele vode. Zbog visokog sadržaja soli, začina, i konzervansa, ovakvi obroci, ukoliko se redovno konzumiraju, mogu prouzrokovati i razvoj gastritisa i čira na želucu, budući da je kod žena želudačna sluznica tanja i nežnija nego kod jačeg pola.

Podeli:

Najnovije