Kорвета класе Sa’ar 6

Класа корвета Sa’ar 6 обухвата серију од четири ратна брода, грађена у бродограђевној компанији ThyssenKrupp Marine Systems, за потребе ратне морнарице Израела.

Пројектована на основу патролне корвете класе MEKO 100, Sa’ar 6 има задатак да обезбеди боље способности за извођење противбродских дејстава у односу на претходну класу, Sa’ar 5.

Израелско министарство одбране наручило је бродове 2015. године. Церемонија полагања кобилице за први брод из класе организована је фебруара 2018. у бродоградилишту у Килу, док се опремање брода врши у Израелу.

Четири корвете из класе добиле су априла 2018. имена INS Magen, INS Oz, INS Independence и INS Victory. Очекује се да буду уведене у оперативну употребу у периоду између 2020. и 2022. године.

Ови бродови ће бити употребљени за патролирање ексклузивном економском зоном, ради заштите резерви гаса (75% електричне енергије потиче од гаса из подморја), пловних путева и других стратешки важних тачака у Средоземљу.

Одлике корвета класе Sa’ar 6

Труп брода је пројектован тако да сведе на минимум радарски и инфрацрвени одраз брода.

Труп брода је дуг 90, широк 13,2 а висок 21,5 м. Депласман брода износи око 2000 тона.

Командовање и контрола брода врши се из интегрисаног командног моста, који се налази одмах иза прамчане секције брода. Бродска посада броји до 70 чланова.

На крми се налази хелиодром и хангар за смештај средњег вишенаменског морнаричког хеликоптера типа SH-60 Seahawk.

Бродско наоружање

Корвете класе Sa’ar 6 ће имати на располагању широки дијапазон наоружања, међу којима ће се наћи противавионске и противбродске ракете, као и митраљези.

Сваки од бродова из класе ће ности по 40 противавионских ракета Barak 8, намењених за пресретање и дејство по циљевима у ваздушном простору: по противбродским ракетама, крстарећим ракетама, авионима, хеликоптерима и беспилотним летелицама.

На прамцу брода ће се наћи систем одбране, модел C-Dome, намењен за одбрану брода од ракета кратког домета и артиљеријских пројектила.На прамцу ће се налазити и топ Oto Melara 76mm Super Rapid, намењен за дејство по циљевима на површини мора и у ваздушном простору.

Када је реч о противбродским ракетама, корвета ће располагати са 16 противбродских ракета Gabriel, RGM-84 Harpoon и RBS-15 Mk 3.

Арсенал бродског оружја обухватиће и два торпедна апарата за лака торпеда Mk54, као и две даљински управљиве оружне станице 30mm Rafael Typhoon.

Бродски сензори

Корвете класе Sa’ar 6 располажу вишенаменским радаром са фазном решетком, модела ELM-2248 MF-STAR.

Поред тога, имаће и систем за електронска дејства, системе сајбер одбране, навигацијске системе, системе командовања и контроле и тд.

Погонски комплекс

Брод се погони системом пропулзије, комбинацијом два дизел мотора MTU са две елисе са променљивим углом закрета крилаца.

Максимална брзина пловљења износиће око 26 чворова, док ће даљина пловљења бити око 2500 наутичких миља.

Оставите одговор