FCS povodom sukoba Antonijevića i Bjelogrlića : Nismo deo ličnih afera

14.01.2020.

Povodom izjave Dragana Bjelogrlića da optužbe za korupciju koje je na njegov račun uputio reditelj Predrag Antonijević imaju veze s nekakvom “smenom” UO FCS, koju je inicirala Grupacija za kinematografiju, podsećamo gospodina Bjelogrlića i javnost da UO FCS postavlja i razrešava Vlada Srbije, a ne bilo kakva udruženja, te da su u njemu nagrađeni filmski kritičari, istoričari filma i filmski radnici koji su vrlo kompetentni u svom radu, o čemu svedoče i rezultati FCS.

Pomenute afere i optužbe se rešavaju pred pravosudnim organima, a ne tako što se u njih uvlače drugi, naročito ne institucije kulture od nacionalnog značaja, saopštio je UO Filmskog centra Srbije.

U tekstu koji je potpisao direktor Gordan Matić, dodaje se da se “FCS mukotrpno bori da transparentno radi i da bude otvoren za sve umetnike, a ne samo za pojedinačne lobističke grupe, i biće u tome istrajan”.

– Ocenu da li je u tome i uspešan može dati samo Vlada Srbije. Svoj kredibilitet sačuvaćemo, između ostalog, i tako što nećemo dozvoliti da budemo deo ličnih afera i poslovnih interesa – piše u zaključku.

Veliki skandal u filmskom esnafu, otvoren posle pisma koje je reditelj Predrag Gaga Antonijević uputio Asocijaciji filmskih reditelja Srbije, u kojem tvrdi da mu je aprila 2016. glumac, reditelj i producent Dragan Bjelogrlić nudio mito kao članu tadašnje konkursne komisije Filmskog centra Srbije, i dalje je jedna od glavnih tema u našim medijima.

Antonijević je kao dokaz svojih optužbi, ali i činjenice da je tu ponudu odbio, uz pismo svojim kolegama priložio i prepisku koju je putem mejla u to vreme vodio s Bjelogrlićem, a javnosti je ubrzo stigao i odgovor popularnog glumca u kojem tvrdi da nikakvu prepisku takve vrste s njim nije vodio, niti mu je nudio mito.

“Kako je došlo do toga da se lažira mejl komunikacija od pre skoro četiri godine, utvrdiće se u sudskom postupku i pred nadležnim organima”, kaže Bjelogrlić u svom saopštenju, ističući da je cela ova navodna afera pokrenuta već “ustaljenim metodama spinovanja”.

“Jer, tema medija ne treba da bude jednoglasni zahtev celokupne ujedinjene filmske industrija za smenu Upravnog odbora Filmskog centra Srbije i predsednice Jelene Trivan, koji je 8. januara formalno zatražila Grupacija za kinematografiju kojom predsedava, već moje navodne ‘koruptivne aktivnosti'”, kaže Bjelogrlić, napominjujući da više ne želi da bude deo ove hajke, da se po tom pitanju više neće oglašavati, i da će sve što ima rešavati pred sudskim institucijama.

Antonijević, međutim, poručuje svojim kolegama da je, kako se ne bi večno čekalo da se Bjela obrati nadležnim organima, on sam već preduzeo korake u tom pravcu.

“Ne treba lažova i korupcionaša pustiti da pod pretpostavkom nevinosti nastavi sa mahinacijama. U međuvremenu, evo vam u prilogu u PDF-u zvanični izveštaj Gmaila sa koje adrese i kojim putem mi je Bjelogrlić poslao svoje imejlove. Svako ko je u to vreme vodio sa njim prepisku može lako da uporedi i proveri. Kao i tužilaštvo, uostalom. Dakle, umesto da sa kompjuterom pod miškom trči u policiju na forenzičku analizu, Bjelogrlić u svom odgovoru na moje pismo ‘baljezga’ iz očaja svakakve budalaštine, uključujući i falsifikovane imejlove”, kaže Antonijević u obraćanju svojim kolegama, ističući da je u celom ovom slučaju jedina tema vredna razgovora pitanje da li oni žele da se njihov glas u komunikaciji sa medijima, kulturnom javnošću i državnim telima nadležnim za njihovu delatnost čuje i ozbiljno shvati.

“Bojim se da, ako vam glasnogovornik ostane korupcionaš i lažov Bjelogrlić, to vam sigurno neće poći za rukom. Ne znam koje zamerke neki od vas imaju na rad FCS, pa ne mogu stoga da se izjasnim da li se sa njima slažem ili ne. Ali, u svakom slučaju, podržavam vaše napore i iskreno, treba da radite ono što mislite da je najbolje za vas. Samo nemojte dozvoliti da prljavština i nemoral jednog čoveka sve to obezvredi”, ističe Antonijević.

Zli “državni” reditelj

“Neću da dozvolim da me bilo ko, a pogotovu on, svojim prljavim kampanjama kao čoveka i profesionalca dovodi u pitanje, što je uradio na sednici Grupacije za kinematografiju 25. decembra. Nije ni tema što on hoće od sebe sada da napravi žrtvu nekakvog političkog progona, jer, zaboga, baš kad je pokrenuo borbu protiv UO FCS i Jelene Trivan, namesti mu zli “državni” reditelj falsifikovane imejlove. Njemu, Če Gevari srpskog filma”, poručio je Antonijević.

“Spinovanje” medija

Kako je objasnio Bjelogrlić, ovaj gnusni napad na njega pojavio se baš sada, jer je 25. decembra 2019. u Privrednoj komori Srbije održana sednica Grupacije za kinematografiju, na čijem je čelu, i svih strukovnih udruženja iz oblasti kinematografije:

“I posle razgovora sa UO FCS i predsednicom Jelenom Trivan, izglasano je nepoverenje celom UO, a baš istog dana, 8. januara, kada je zahtev za smenu formalno poslat, kolega Antonijević dostavlja Asocijaciji reditelja izmišljenu prepisku sa početka 2016, kojom me optužuje za nuđenje mita”, objašnjava Bjelogrlić.

Nova sednica Grupacije za konematografiju

Nova sednica Grupacije za kinematografiju i strukovnih udruženja i asocijacija zakazana je za sredu, 15. januara, u 12 časova, u velikoj sali Privredne komore Srbije (Terazije 23). Prva tačka dnevnog reda biće pismo predsednika Grupacije Dragana Bjelogrlića. Kako “Novosti” saznaju, Gaga Antonijević “zahteva od takozvane Grupacije, da se u tu tačku uključi i njegov odgovor Bjelogrliću, kao i atačmenti sa zvaničnim informacijama Gmail-a, odakle mu je on slao svoje korupcionaške imejlove”.

Izvor: novosti.rs Foto: P. Milošević/ V. Danilov