Incident na otvaranju Festivala “Mirdita, dobar dan!”

30.05.2019.

U Centru za kulturnu dekontaminaciju u Birčaninovoj 21 u Beogradu je sinoću 19 časova otvaran šesti po redu “Mirëdita, dobar dan” festival. Grupa Zavetnika tražila je da im se omogući da održe konferenciju uz parole “Ovo je Srbija”, međutim policija im je blokirala prolaz.

“Zavetnici” su na čelu sa Milicom pevali srpske pesme. U jednom momentu, nepoznati muškarac je ubacio baklju u sam “CZKD”, ali je jedna devojka uspela da je uzme i ugasi na česmi”, rekao je za “Kurir” jedan od svedoka incidenta. Zavetnici su oštro negirali da je bilo ko od njihovih ljudi bacio baklju.

– Mirdita promoviše kosovsku kulturu kao albansku, iako je poznato da je svaki kulturni beleg na KiM tekovina srpskog naroda. Ovo je promocija tzv.države Kosovo usred Beograda. Za to vreme, Srbe prebijaju na severu KiM i sprovode tiho etničko čišćenje. Došli smo da iskažemo svoj protest zbog velikoalbaske propagdane koja je plaćena novcem stranih fondacija. Na festivalu predstavljaju sadržaje u kojima srpsku vojsku i policiju prikazuju kao zločince, a srpsku stranu odgovornu za sukobe na KiM. Branićemo ustavni poredak i zatražiti od države da u buduće zabrane svako antidržavno delovanje – rekla je za Kurir Milica Đurđević, portparolka Zavetnika.

“Mirëdita, dobar dan!“ festivalm od 2014. godine beogradskoj publici predstavlja kulturnu i društvenu scenu sa teritorije Kosova i Metohije.

Uz predstavljanje umetnika i izvođača, predstavnika moderne kosovske kulturne scene, cilj festivala je da se susretima srpskih i kosovskih društvenih i kulturnih zajednica, iniciraju promene i stvori tradicija saradnje, kojom će biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. Festival “Mirëdita, dobar dan!” je otvoren projekcijom filma “Hladni novembar” reditelja Ismeta Sijarina, filma koji je u više navrata nominovan i nagrađivan na međunarodnim filmskim festivalima, a na dan otvaranja biće izveden i umetnički performans Shkumbina Tafilaja “Hajde da vodimo ljubav”.

Ove godine festival se održava u specifičnom trenutku, kada su odnosi Beograda i Prištine na najnižoj tački od početka briselskih pregovora.

Inspiracija za festival “Mirëdita, dobar dan!” je Bekim Fehmiju, poznati albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac koji predstavlja simbol jedinstva i raskola, ali i mogućnost povezivanja dva kulturna prostora u jedinstvenu celinu. Kriza u političkom dijalogu se vrlo jasno i direktno odražava na svakodnevni život građana Srbije i Kosova, i dodatno obeshrabruje retke primere saradnje između dva društva, ne samo u kulturi, već i u privredi, sportu, obrazovanju i svim drugim oblastima.

Festival jasno poručuje srpskoj i kosovskoj javnosti, ali i političkim elitama, da se barijere i prepreke moraju uklanjati, a ne stvarati nove. Ulaz na sve događaje festivala je besplatan.

Izvor:kurir.rs Foto: Ana Paunković