Izložba “Od Balkana do Sene”: Sava, Paja i Nadežda zajedno

08.10.2019.

U skladu sa onim što su sebi stavili u zadatak, da predstavljaju retko izlagana reprezentativna dela srpskog slikarstva iz druge polovine 19. i prve polovine 20. veka, “Dvorska galerija” sa Andrićevog venca pripremila je izložbu “Od Balkana do Sene”, koja će biti otvorena večeras u 19 časova.

Reč je o postavci dela tri naša najistaknutija autora – Paje Jovanovića, Nadežde Petrović i Save Šumanovića. Do 19. oktobra, pred publikom će biti izbor njihovih slika iz privatnih kolekcija, a načinio ga je vlasnik ove prodajne galerije Zlatomir Zlaja Vračević.

Mađu radovima našeg najpriznatijeg predstavnika akademskog realizma Paje Jovanovića (1859 -1957) biće izloženi oni na kojima su njegove omiljene likovne teme – istorijske kompozicije, portreti, ljudi i običaji sa Balkana. Između ostalih to su platna “Dvoboj”, “Čas mačevanja”, “Borba petlova”, “Devojka na izvoru”, “Prelja”…

Kada su u pitanju dela Nadežde Petrović (1873-1915), najznačajnije srpske slikarke na razmeđi 19. i 20. veka, koja je savremenu evropsku umetnost uvela u naše slikarstvo, postavka predstavlja slike nastale tokom boravka na Kosovu 1913. U pitanju je jedno platno, sa njenim čuvenim motivom – kosovskim božurima i drugo, na kome je predstavljen Prizren. Biće izložena i slika “Pastir sa frulom” iz 1906. godine.

Dela Save Šumanovića (1896-1942) iz privatnih kolekcija, većinom čine slike iz njegovog šidskog perioda i jedna iz vremena kada je stvarao u Parizu. Francuski period zastupljen je tako platnom “Sante na Seni” iz 1929. godine.

Prizori iz Savinog zavičaja zastupljeni su na šest radova. To su slike nastale između 1933. i 1940. godine – “Ulica sa drvećem”, “Bunar u dvorištu”, “Šidski sokak sa snegom”, “Gibarački put”, “Zima” i “Šidska stanica”.

Ulaz slobodan

Ulaz na izložbu sa delima Paje Jovanovića, Nadežde Petrović i Save Šumanovića je slobodan, a vrata “Dvorske galerije” otvorena su od 10 do 21 sat. Pored toga što prodaje dela naših slikara, ova galerija se bavi i antikvitetima i nameštajem.