Kurti poziva Evropsku uniju: Ukinite sankcije protiv “Kosova” i kaznite Srbiju

Premijer privremenih prištinskih institucija najavljuje izbore na severu KiM dok optužuje Srbiju za “agresiju protiv tzv. ‘Kosova'”.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pozvao je Evropsku uniju da ukine mere koje su prošle godine uvedene protiv “Kosova”, istovremeno optuživši Brisel da je “previše blag” prema Srbiji.

“Nas su, nepravedno, kritikovali zbog nasilja na severu prošle godine, a EU je uvela mere protiv ‘Kosova’. Sa druge strane, Srbija se usklađuje sa Ruskom Federacijom kada je reč o agresiji na Ukrajinu, a protiv nje nema nikakvih sankcija”, rekao je on u intervjuu koji je dao za “Politiko” na marginama prošlonedeljnog samita u Davosu.

Taj portal navodi da su mere protiv Prištine rezultat sve većeg nezadovoljstva Kurtijem na Zapadu, pre svega zbog njegovog pristupa pregovorima sa Beogradom i rešavanja krize na severu KiM.

Oni podsećaju sa su Srbi bojkotovali lokalne izbore u četiri opštine na severu KiM, na kojima su pobedili kandidati albanske nacionalnosti, ali pri izuzetno niskoj izlaznosti.

“EU je uputila konkretne zahteve za deeskalaciju ‘Kosovu’ i oni su jasno i više puta saopšteni kosovskoj strani. Mere protiv ‘Kosova’ se mogu ukinuti, ali ‘Kosovo’ i dalje nije ispunilo sve zahteve”, saopštili su iz Evropske unije.

“Politiko” podseća da je jedan od zahteva formiranje Zajednice srpskih opština, na koju se čeka još od 2013. godine, kao i održavanje novih izbora na severu pokrajine.

Kurti kaže da je njegova vlada posvećena održavanju tih izbora, dodajući da bi “to moglo biti ove godine – u narednih nekoliko meseci”.

U tekstu se pominje i da je desetak država članica EU od šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja zatražilo da ukine mere protiv “Kosova”, istovremeno optužujući Srbiju za učešće u incidentu u Banjskoj krajem septembra prošle godine.

Kurti je za “Politiko” rekao i da “Kosovo” želi da postane članica NATO-a, iako pet članica tog saveza ne priznaje nezavisnost južne srpske pokrajine.

“Želimo da uđemo u NATO, a prvi korak bi bilo Partnerstvo za mir”, rekao je Kurti.

Briselski portal naglašava i da je Priština značajno povećala potrošnju na odbranu, kako Kurti tvrdi “kao odgovor na srpsku agresiju”.

Kolporter.rs

Podeli:

Najnovije