LAV 700

LAV 700 је оклопни транспортер, производ компаније General Dynamics Land Systems, и представља унапређену и модификовану верзију оклопног возила LAV 6.0. У односу на претходни модел, има веће оклопно тело, бољу оклопну заштиту и већу носивост. Такође, погоњен је снажнијим мотором. Саудијска Арабија је за потребе опремања својих оружаних снага наручила 900 возила у више верзија. Серијска производња возила LAV 700 започета је током 2017. године.

Оклопно тело LAV 700 разликује се од претходника. Возило је масе 21 000 кг и има носивост од 11 000 кг. Самим тим, LAV 700 има потенцијала за надограђивање. Може се опремити различитим типовима купола, као и комплетима додатне оклопне заштите, чиме се обезбеђује виши степен оклопне заштите.

Оклопни транспортер се може опремити комплетном додатног оклопа од керамичких плоча, те је самим тим оклопна заштита возила променљива категорија. Процењује се да максимални ниво заштите обезбеђује заштиту од дејства пројектила калибра 14,5 мм на било који део возила, те да је чеони оклоп возила отпоран на дејство пројектила калибра 30 мм. На возило се може уградити и решеткаста конструкција која штити возило од дејства противоклопних ракетних пројектила. Од осталих система, возило располаже системом РХБ заштите и аутоматским системом за гашење пожара. Систем РХБ заштите, који функционише путем натпритиска у унутрашњости возила, опционалан је. Поред система противпожарне и РХБ заштите, возило располаже и системом детекције ласерског озрачивања возила. Под возила је изведен у облику латиничног слова „V“, чиме се умањује дејство противтенковских мина на возило. Поред тога, возило има и систем за подешавање клиренса возила, а који се може употребити и за савлађивање простора за који се претпоставља да је у њему положена минска препрека. Посада возила и укрцано људство седе на седиштима са амортизерима, што је додатна заштита људства у возилу.

LAV 700 је тренутно један од оклопних транспортера са највишим степеном оклопне заштите. Уколико би се снажније наоружао, LAV 700 би прешао у категорију борбених возила пешадије.

Као што је бвећ речено, LAV 700 се може опремити различитим типовима наоружаних купола или даљински управљивим оружним станицама. Основна верзија је наоружана митраљезом калибра 12,7 мм, док предлози наоружавања обухватају топове калибра 30 или 40 мм.

У оклопни транспортер се крца шест до осам војника са опремом. Укрцни део пешадије улази и излази из возила преко рампе са електропогоном. Поред тога, на крову се налазе отвори за дејство из личног наоружања укрцане пешадије; ови отвори се могу користити и за принудно напуштање возила.

За погон је изабран дизел мотор Caterpillar C13 са турбопуњачем, снаге 711 КС, што је велики напредак у односу на мотор снаге 450 КС којим је погоњен LAV 6.0. Снага се на точкове преноси путем аутоматске трансмисије Allison, са седам степена за кретање у напред и једном брзином за кретање у назад. Возило је задржало систем независног хидропнеуматског вешања, какав је био уграђиван и у ранији модел возила. Две предње осовине су управљиве, а уграђен је и систем централне регулације притиска у гумама.

Возило је могуће транспортовати транспортним авионима C17 Globemaster или Airbus A400M.

Верзије возила

  • LAV FSV, верзија возила за ватрену подршку, наоружан топом калибра 30 мм;
  • Командно возило, са издигнутим кровом транспортног одељења. Ова верзија је наоружана даљински управљивом оружном станицом, наоружаном тешким митраљезом калибра 12,7 мм. Поред ове станице, на крову је уграђен и митраљез калибра 7,62 мм.
  • Санитетско возило
  • Самоходни минобацач, наоружан минобацачем калибра 120 мм у куполи. Ово возило је намењено за обезбеђивање индиректне ватрене подршке јединицама.
  • Возило за ватрену подршку, наоружано топом калибра 90 или 105 мм у куполи. Ово возило је намењено за обезбеђивање директне ватрене подршке.
  • Возило наоружано противоклопним вођеним ракетама
  • Извиђачко возило
  • Возило за извлачење оштећене технике

Тактичко-техничке карактеристике

Порекло Канада
Посада 2-3 члана
Могућност превожења 6-8 војника
Маса 21 т
Маса са додатним оклопом до 32 т
Дужина 8,2 м
Ширина 3 м
Висина 2,8 м
Наоружање 1 x 12,7 мм
Погон дизел мотор Caterpillar C13 снаге 711 КС
Максимална брзина кретања 115 км/х
Радијус кретања 1000 км
Савлађивање успона 60%
Савлађивање бочног нагиба 30%
Савлађивање вертикалне препреке 0,8 м
Савлађивање рова 2,2 м
Савлађивање водене препреке 1,2 м

 

Оставите одговор