LAV UP

LAV UP (UP – upgraded, модернизовани) или LAV 6.0, развијен је у компанији General Dynamics Land Systems. Ради се о модернизованој верзији канадског оклопног транспортера LAV III Kodiak. Модернизација је заснована на наученим лекцијама канадских оружаних снага стечених у ангажовању у борбеним операцијама. Компанија је 2011. године добила уговор за модернизацију 550 примерака оклопног транспортера LAV III. Уговор је 2012. године модификован како би се обезбедило додатних 66 извиђачких возила за потребе замене постојећих извиђачких возила Coyote. Прва модификована возила LAV 6.0 ушла су у састав канадских оружаних снага 2015. године. Ова модернизована возила представљају окосницу канадских механизованих снага. Планирано је да ова возила остану у наоружању канадских оружаних снага до 2035. године. LAV 6.0, у свим својим верзијама, понуђен је за извоз.

Модернизовани оклопни транспортер LAV 6.0 је знатно тежи од оригиналног транспортера LAV III. Модернизовани оклопни транспортер, са додатном оклопном заштитом, тежи нешто преко 28 тона. Заштита је побољшана, док је добар део система и склопова остао исти.

Најзначајнија разлика у односу на оригинални модел оклопног транспортера односи се на оклопно тело, које је добило под у облику латичичног слова „V“, намењен да побољша заштиту возила при наиласку на противтенковску мину или импровизовану експлозивну направу. Чланови посаде и укрцана пешадија су смештени у седишта са амортизерима, чиме су заштићени од удара који настаје приликом активирања експлозивне направе испод возила. Возило је задржало комплет додатне оклопне заштите оригиналног модела оклопног транспортера. Чини се да је овим комплетом обезбеђена заштита од дејства пројектила калибра до 14,5 мм на свим деловима возила, као и од дејства пројектила калибра 30 мм на чеоном делу возила; решеткаста конструкција која се поставља на возило обезбеђује заштиту од дејства противоклопних ракета.

Основни модел возила има двочлану куполу, наоружану аутоматским топом калибра 25 мм, ефикасног домета од 2,4 километра. Топом могу дејствовати и нишанџија и командир. Са топом је спрегнут митраљез калибра 7,62 мм, док је на крову уграђен и додатни митраљез, калибра 5,56 мм.

Модернизовано возило је добило и нови систем управља ватром, који аутоматски врши корекцију по питању заузимања елемената за гађање циљева у покрету. Уградњом нових справа за осматрање и детекцију циљева, посада је добила могућност да уочи непријатељског војника на даљинама од 1,2 км.

Посада возила је трочлана и чине је командир, нишанџија и возач. Поред три члана посаде, возило може укрцати шест до осам војника са опремом, који се укрцавају и искрцавају кроз рампу са интегрисаним вратима, која се налази на задњем делу возила. Поред тога, на крову се налазе отвори за дејство укрцане пешадије из личног наоружања, али и за напуштање возила у случају хитне потребе.

Модернизовани LAV 6.0 је погоњен снажнијим моторoм, снаге 450 КС, док је основни модел возила био погоњен мотором снаге свега 350 КС. Одређене модификације су направљене и на систему вешања. Упркос повећању масе возила, покретљивост је задржана на истом нивоу. Треба напоменути да оклопни транспортер LAV 6.0 није амфибија, односно да нема могућност савлађивања водене препреке пливањем.

Верзије возила

  • Оклопни транспортер, који је основна верзија возила, наоружана топом калибра 25 мм.
  • Командно возило, од основне верзије се разликује по издигнутим кровом. Возило је наоружано даљински управљивом оружном станицом, наоружаном митраљезом калибра 12,7 мм.
  • Инжињеријско возило, опремљено дозерским ножем, хидрауличним краном и осталом опремом потребном за извлачење оштећене технике.
  • Артиљеријска осматрачница
  • Извиђачко возило
  • Санитетско возило
  • Возило за подршку, опремљено куполом Cockerill CT-CV 105HP, наоружаном топом калибра 105 мм. Из топа се могу лансирати противоклопне вођене ракете Falarick 105, ефикасног домета од пет километара, пробојности 550 мм.
  • LAV 700, модификована, унапређена верзија возила LAV 6.0. Од основног модела се разликује у погледу оклопног тела и погона.

Тактичко-техничке карактеристике

Порекло Канада
Посада 3 члана
Могућност превожења 6-7 војника
Маса 20,4 тона
Маса са додатним оклопом 28,1 тона
Дужина око 7 м
Ширина око 2,7 м
Висина око 2,8 м
Основно наоружање 1 x 25 мм
Секундарно наоружање 1 x 7,62 мм, 1 x 12,7 мм
Борбени комплет 500 x 25 мм
Погон дизел мотор снаге 450 КС
Максимална брзина кретања око 100 км/х
Радијус кретања око 450 км
Могућност савлађивања успона 60%
Могућност савлађивања бочног нагиба 30%
Могућност савлађивања вертикалне препреке 0,6 м
Могућност савлађивања рова 2 м
Могућност савлађивања водене препреке 1,2 м

 

Оставите одговор