MALA OPOZICIJA, MNOGO KROKODILA Opozicija ratuje sama protiv sebe 12 dana pred izbore, a TRI SU RAZLOGA za to

Umesto da 12 dana pred izbore opozicija zbije redove i pažnju usmeriti na birače – leti perje na frontovima koje sami otvaraju. Pljušte optužbe da se sabotiraju liste na ivici cenzusa, da se skupljaju falsifikovani potpisi, da se “kosovari” i “desničari”… Samo još nedostaju direktne i javne optužbe da neko “radi za Vučića”.

– Deo opozicije se jeste ujedinio i među njima vlada harmonija, ali deo njih nije i onda nastaju trvenja. Tri su razloga za to, a prvi su neraščišćeni računi koji su eksplodirali u kampanji – kaže za “Blic” Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida.

Drugi razlog su, kaže Klačar, neraščišćeni odnosi između lidera opozicije koji već duže vreme ne mogu da se stabilizuju.

– To godinama traje, nisu ovi izbori izuzetak. Kao i svaki neraščišćeni odnosi, eskaliraju kad god je prilika i obnavljaju se. Nije podvučena crta oko važnih stvari, i dalje se traži ko je krivac, a dok se to ne reši, neće moći da se krene dalje. Kao i u privatnom životu, teme koje stvaraju probleme nisu zatvorene i otvaraće se kad god bude prilika – napominje Klačar.

Treći i najvažniji razlog za sukobe je činjenica da su svi oni jedni drugima politička konkurencija.

– Oni ne mogu da zahvataju iz različitog biračkog bazena, već iz istog. I to onda znači i borba za glasove birača koji, ako imaju dileme, onda su to nedoumice koga od opozicije izabrati – ističe Klačar.

Sve to se dešava jer je ulog veliki.

– A to znači da će se na sledeće izbore duže čekati i onda politička konkurencija čini svoje. Koriste sve karte jer se ide na isto biračko telo – kaže Klačar.

Evo na kojim frontovima ratuje opozicija među sobom

Vladimir Gajić: Opozicija radi protiv opozicije

Velika buka se podigla oko navodno falsifikovanih potpisa za opozicione izborne liste, a juče se u raspravu uključio i potpredsednik Narodne stranke Vladimir Gajić. On tvrdi da to “opozicija radi protiv opozicije”.

– Viši sud je s pravom odbio prigovor na primer “falsifikovane” Jelene Zorić, jer jedna izjava građana ne može da dovede u pitanje proglašenu listu. Najzad, skoro pa da je očigledno da je ovo podmetnuta kampanja jednoj opozicionoj listi, ali ne od službe, partije-bratije i ostalih moćnika. Nego opozicija radi protiv opozicije. Pola kampanje potrošeno na uvređene javne ličnosti, pola na prepoštenog Miketića. Alal vera… Ko nas je kleo, nije dangubio – napisao je Gajić.

Tadić prozvao Srbiju protiv nasilja

Lider SDS Boris Tadić je javno prozvao opozicionu listu “Srbija protiv nasilja” da radi na tome da obore listu SDS – Dosta je bilo – Otete bebe.

– Započneš kampanju preuzimajući ime protesta na kojima su učestvovali građani svih političkih orijentacija i podržavaoci svih opozicionih stranaka. Tokom pregovora ucenjuješ, varaš, rasturaš opozicione stranke, direktno tražiš mešanje u njihove nadležnosti i kao uslov postavljaš zabranu slobode govora. Onda ti nije dosta, nego glasaš da budu oborene opozicione liste jer je neko prijavio dva falsifikovana potpisa (!), dok si istovremeno optužen za stotine širom Srbije – kazao je Tadić.

Tadić ih je optužio da rade za SNS, “navijajući da druge opozicione liste budu ispod cenzusa i da njihovi glasovi odu SNS-u ubeđujući ljude da su već ispod cenzusa i da ne glasaju za njih jer će ‘glas biti bačen'”.

Tadić u klinču sa Đilasom

Trvenje između Tadića i lidera SSP Dragana Đilasa traje već nedeljama, čim je postalo jasno da će SDS biti odbijena na pragu ulaska u koaliciju “Srbija protiv nasilja”. Tadić je za to optužio Đilasa koji mu je u nedelju uveče preko medija odgovorio.

– Žao mi je da ga gledam kako je od onakvog čoveka doveo sebe na nivo stranke od jedan posto glasova u kojoj niko nije ostao osim njega – napisao je, između ostalog, Đilas i poželeo Tadiću da pređe cenzus na izborima.

Tadić je reagovao na Tviteru.

– Ni ja odavno ne prepoznajem tog čoveka sa kojim sam zajedno radio na izgradnji bolje Srbije, ali valjda promena vlasti menja i neke ljude – vratio je strelicu Tadić.

Čedomir Jovanović prozvao Đilasa
Đilasa je prozvao i predsednik LDP Čedomir Jovanović, nosilac liste “Mora drugačije“, i to da “misli samo na sebe”.

– Dragan Đilas je jedan jako uspešan čovek, vešt, raspolaže resursima kojima ostvaruje svoje ciljeve i između mene i njega postoji jedan veliki problem, a to je da on misli na svoju zadnjicu, a ja na ovaj narod. Eto, to je razlika između njega i mene – rekao je Jovanović.

“Srbija protiv nasilja” u mukama zbog francusko-nemačkog plana
Jedinstvenog stava nema u koaliciji Srbija protiv nasilja oko francusko-nemačkog sporazuma kojim Evropska unija pokušava da raspetlja kosovski čvor.

“Spetljala” se “Srbija protiv nasilja”: Miroslav Aleksić iz Narodnog pokreta Srbije, rekao je da se cela koalicija čiji je i on deo “protivi usvajanju francusko-nemačkog plana za Kosovo”.

S druge strane, Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd je samo desetak dana ranije izjavio da bi francusko-nemački plan mogao da bude “dobar korak za dalje“, i da bi “voleo bih da o tome razgovaramo u Skupštini“.

Kolporter.rs – Blic.rs

 

Podeli:

Najnovije