Марински корпус ограничио употребу ACV након још једног превртања

Амерички Марински корпус ограничава употребу новог амфибијског возила ACV (Amphibious Combat Vehicle) након што је током вежбе у бази америчке војске Пендлтон 13. октобра 2022. године дошло до још једног превратања возила.

Према издатом саопштењу, амфибијско возило точкаш се преврнуло током искрцавања, а након механичког квара на возилу. Трочлана посада возила из састава Центра за обуку Маринског корпуса, нису повређени.

У саопштењу се не наводи колико ће дуго трајати ово ограничење, сем што се наводи да ће бити потребно одређено време да се прикупе и анализирају подаци са тестирања возила. Треба напоменути да забрана важи само за десантирање возила на плажама, док се употреба на копну, у заштићеним водама и на отвореном мору – наставља.

Овај инцидент је други по реду у последњих четири месеца. Сличан инцидент се догодио у јулу, када су два возила претрпела сличан проблем (једно се изврнуло на страну, а друго се покварило). И тада је ступила на снагу забрана зпотребе, која је трајала до пред крај септембра.

Марински корпус је прва возила овог типа примио од компаније BAE Systems током 2020, као замену за јуришна десантна возила AAV. Возило се налази у пуној серијској производњи и компанија је у обавези да испоручи четири верзије возила: оклопни транспортер ACV-P, командно возило ACV-C, борбено возило пешадије наоружано топом калибра 30 мм ACV-30 и возило за извлачење, ознаке ACV-R.

Поделите садржај сајта

Оставите одговор