Милисав Семиз

Милисав Семиз, наредник, пилот 6. ловачког пука. Рођен је у Љубушком 1912. године; летачку школу завршио је у Панчеву 1937. године.

Други светски рат га је затекао у саставу 6. ловачког пука.

У борбама за одбрану Београда, Семиз је летећи на свом ИК-3, успео да 6. и 7. априла обори четири немачка авиона. После слома Краљевине, Семиз са преживелим пилотима стиже у Египат, где приступа британском РАФ-у. Нема података о његовом борбеном учинку за време летења у РАФ-у. Са групом југословенских ваздухопловних официра је 1942. падобранима супштен на територију Рашке области, где су га врло брзо заробили балисти и предали Немцима. Захваљујући томе што се представио као британски пилот, уз документа РАФ-а, Семиз је депортован у Немачку, одакле је убрзо побегао и крај Другог светског рата дочекао у неутралној Швајцарској.

Након рата, Семиз се враћа у Југославију и почиње да лети у транспортној авијацији. Милисав Семиз трагично jе настрадао у саобраћаjноj несрећи 1970. године, у близини Загреба. Многи светски медиjи обjавили су да jе “живот трагично изгубио хероj Другог светског рата”.

Поделите садржај сајта

Оставите одговор