Milkor 4×4

Milkor 4×4 је нови оклопни транспортер, развијен у јужноафричкој компанији Milkor. Возило је пројектовано да задовољи захтеве оружаних снага афричких земаља за оклопним транспортером, тако да се возило може користити за транспорт људства, евакуацију рањеника, али и за задатке контроле немира и демонстрација. Возило се самим тим може наћи у војним али и полицијским јединицама. Milkor је званично приказан на овогодишњој међународној изложби наоружања у Јужноафричкој Републици, која се организује под називом Africa Aerospace and Defence. Производња ових возила је у току, с тим да није познат наручилац за кога се тренутно производе.

Возило је пројектовано на ојачаној комерцијалној шасији, у коју је интегрисан погон на сва четири точка. Возило има конвенционални распоред целина, са мотором у предњем делу, кабином у средњем и транспортном одељку у задњем делу возила. Тело возила, типа монокок, обезбеђује возилу висок степен стабилности, флексибилности и чврстоће који су потребни приликом извршавања кључних мисија и задатака. На предњем делу тела возила налази се велико ветробранско стакло, док се на боковима налазе по три прозора.

На задњој страни возила налази се хидраулична рампа за укрцај и искрцај посаде и укрцног одељења. Посада возила је двочлана и чине је возач и командир. Пространи транспортни одељак пружа довољно простора за смештај осам војника са наоружањем и опремом. Модуларна конструкција омогућава конвертовања основне верзије возила у командно, санитетско или пак полицијско возило.

Максимална маса возила износи 15 тона, док је маса празног возила 9,5 тона. Највећи број склопова возила је комерцијалан, што знатно поједностављује одржавање возила од стране корисника.

На крову возила се налази даљински управљива оружна станица, наоружана митраљезом калибра 12,7 мм. Ова оружна станица се може наоружати и аутоматским бацачем граната. Поред наоружања, возило располаже и бацачем димних кутија.

Оклоп возила обезбеђује заштиту посаде и укрцаног људства у нивоу B7, односно штити их од зрна стрељачког наоружања, парчади артиљеријских пројектила, фрагмената бојевих глава и мина и експлозивних направа. Ниво оклопне заштите се може побољшати уградњом додатних оклопних плоча на ветробранско стакло и бочне прозоре.

Возило Milkor се покреће Ивековим турбо дизел мотором, снаге 176 кW; однос снаге и масе износи 17 кW/т. Максимална брзина кретања возила износи 110 км/х, док је аутономија кретања око 1000 км.

Возило нема могућност савлађивања водених препрека, док велики клиренс дозвољава прелазак плићих водених препрека газом.

Поделите садржај сајта

Оставите одговор