MLVM

MLVM (Mașina de Luptă a Vânătorilor de Munte, борбено возило пешадије за планинске јединице), румунски оклопни транспортер. Возило је пројектовано и употребљавано као борбено возило пешадије у планинским јединицама румунских оружаних снага, иако је према УН класификацији због свог лаког оклопа и наоружања сврставан у оклопне транспортере. Израђено је на основу шасије совјетског СУ-76, произвођеног током Другог светског рата.

MLVM је возило намењено за употребу у планинским условима. Наоружање возила сачињава тешки митраљез калибра 14,5 мм и ПКТ калибра 7,62 мм. Наоружање нема никакав систем стабилизације. Због ограничене ватрене моћи, возило се не може класификовати као борбено возило пешадије. Оклопно тело је израђено варењем оклопних плоча које обезбеђују заштиту од стрељачке муниције калибра 7,62 мм и шрапнела артиљеријских пројектила. Возило је амфибијско, брзине кретања по води од 5 до 6 км/ч.

Унутрашњи распоред у возилу је сличан као код руског БМП-1. Напред лево се налази возач. Он на располагању има три перископа за дневно осматрање, а опционо се могу уградити и ноћне справе. Иза возача је смештен командир. Командир на располагању такође има три перископа. Један од њих има могућност подизања како би се повећала даљина осматрања из возила. У транспортни део може да се укрца шест војника који седе по тројица на сваком боку возила.

За возило MLVM је предложен сличан пакет модернизације као и за MLI-84M. Модернизација обухвата уградњу куполе OWS 25R са топом калибра 25 мм, спрегнутим митраљезом ПКТ и ПОВР Spike, систем упозоравања на ласерско озрачење возила, модернији оптоелектронски систем осматрања, аутоматску трансмисију и могућност уградње додатне оклопне заштите. Маса новог возила би била 11,3 т. Након ове модернизације, возило би се могло сматрати борбеним возилом пешадије. Такође, модернизовано возило би било компатибилно са НАТО стандардом; прототип возила је приказан на изложби наоружања Expomil 2005.

Верзије

– MLVM ABAL – возило за дотур муниције, капацитета 2,1 тоне; без куполе, наоружање чини један митраљез ПКТ;

– MVLM AR – возило платформа за МБ 120 мм М1982, са могућношћу коришћења минобацача ван возила,

– MVLM MEDEVAC – санитетско возило, наоружање слично верзији ABAL

ТТ карактеристике
Посада: 2 члана
Капацитет: 7 војника
Маса: 9 800 кг
Дужина: 6,75 м
Ширина: 2,7 м
Висина: 2,8 м
Клиренс: 380 мм
Брзина кретања: по путу:48 км/ч
по води:6 км/ч
Радијус кретања: 800 км
Савлађивање вертикалне препреке: 850 мм
Савлађивање рова: 1600 мм

 

Поделите садржај сајта

Оставите одговор