Morris Commercial C8 FAT

Артиљеријски трактор Morris Commercial C8 FAT, или популарно назван Quad, једно је од најуспешнијих у рангу возила произведених у компанији Morris-Commercial Motors, а за потребе британске армије. Quad, који је првобитно развијан у компанији Guy Motors као артиљеријски трактор Quad-Ant, ушао је у наоружање октобра 1939. а током рата је коришћен као стандардно средство за вучу у артиљеријским пуковима британске, али и војскама земаља Комонвелта, вукући пољске топове 18 и 25-фунташе, касније и противтенковски топ 17-фунташ. Производња ових возила завршена је 1945. године.

C8 Quad је погоњено четвороцилиндричним Морисовим бензинским мотором од 3500 ccm запремине, снаге 70 KS; мењач је имао пет степена преноса за ход у напред и један степен преноса за ход у назад. Погон је био сталан на свим точковима. Мотор се није налазио на самој шасији возила, већ на посебном носачу, и такав концепт ће бити примењен и код каснијих типова возила.

Како је оплата возила била израђена од метала, током рата је владало мишљење да је возило оклопљено, што није било тачно. Наиме, лим је био толико танак да није могао да заштити ни од парчади артиљеријских пројектила. Унутар возила је било места за смештај возача и шесторице чланова послуге вученог артиљеријског оруђа, као и за смештај борбеног комплета муниције. Командир оруђа се налазио на месту сувозача и изнад себе је имао отвор у крову, кроз који је могао да проверава вучење оруђа. Изнад задњег диференцијала се налазило снажно витло, којим се могао вући терет масе 4 000 kg, док се на задњој косој страни возила налазио резервни точак.

Док су прве верзије имале препознатљив изглед буба-маре, последња верзија, из 1944. године, је добила другачији изглед, пошто су Британци закључили да га је врло лако препознати из ваздуха, чиме указује на близину артиљеријског положаја. Тако је Mark 5 добио коцкасто тело, са товарним простором покривеним платном, чиме је добио изглед стандардног камиона.

Велики број ових возила изгубљен је током евакуације из Денкерка. Ипак, масовном производњом у компанијама Morris, Ford и Chevrolet је надокнађен губитак. Иако су га описивали као бучно и неудобно возило, остало је у оперативној употреби све до шездесетих година, када је последњи избачен из употребе.

Оставите одговор