Оружане снаге Босне и Херцеговине

Оружане снаге Босне и Херцеговине формиране су 01. јануара 2006. године, након спроведене реформе одбрамбеног система и преноса надлежности у области одбране са нивоа ентитета на државни.

Босна и Херцеговина је 2006. приступила програму Партерство за мир. Аспирације БиХ за приступање НАТО одложене су услед нерешених имовинских питања по питању средстава у систему одбране. Израђен је план за модернизацију оружаних снага, који покрива период од 2017. до 2027, али је изгледа тешко остварив.

Оружане снаге су у потпуности професионалне и представљају све три етничке групе Босне и Херцеговине. Међутим, мале плате негативно утичу на попуњавање оружаних снага квалитетним кадром.

Врховну команду над оружаним снагама, које броје око 10 500 припадника, има председништво БиХ.

Детаљ са заједничке обуке са припадницима ОС САД

Задаци ОС Босне и Херцеговине су дефинисани Законом о одбрани Босне и Херцеговине:

а) учешће у операцијама колективне безбедности, у операцијама подршке миру и самоодбрани, укључујући и борбу против тероризма,

б) одбрана Босне и Херцеговине и њених држављана у случају напада,

ц) помоћ цивилним органима у реаговању на природне и друге катастрофе и несреће,

д) противминско деловање на територији БиХ и

е) испуњавање међународних обавеза БиХ.

Заједнички штаб oружаних снага БиХ је стручни орган потчињен министру одбране и у свом саставу, поред управа, има и Дом оружаних снага.

На челу Заједничког штаба налази се начелник Заједничког штаба, који има своја два заменика: заменика за операције и заменика за ресурсе и наравно – сва тројица морају бити различите националности.

Под командом Заједничког штаба налазе се Оперативна команда и Команда за подршку.

У саставу Оперативне команде налазе се три пешадијске бригаде, размештене у Бањалуци, Чапљини и Тузли, затим Бригада тактичке подршке, размештена у Сарајеву и Бригаду ваздушних снага и ПВО, размештене такође у Бањалуци.

Све три пешадијске бригаде имају истоветну формацију: три пешадијска батаљона, артиљеријски дивизион, извиђачку чету, вод војне полиције и вод везе.

Бригада за тактичку подршку у свом саставу има батаљон везе, инжињеријски батаљон, војнообавештајни батаљон, деминерски батаљон, батаљон војне полиције, оклопни батаљон, чету АБХО и вод везе, што је мало чудно обзиром да у органском саставу бригаде већ има батаљон везе.

Бригада ваздушних снага и ПВО је састављена од две хеликоптерске ескадриле, батаљона за опслуживање, батаљон ПВО, батаљон ВОЈ и једне авијацијске ескадриле.

У саставу Команде за подршку ОС БиХ налазе се: Команда за управљање персоналом у Бањалуци, Команда за обуку и доктрину у Травнику и Команда логистике у Добоју. Задатак Команде за подршку је планирање, организовање и пружање подршке операцијама ОС БиХ при извршењу додељених задатака, а везаним за персонал, логистику, обуку и доктрину.

У саставу Команде за обуку и доктрину налазе се: Команда у Травнику, Центар за основну обуку у Пазарићу, Центар за професионални развој у Травнику, Центар за борбене симулације, Центар за борбену обуку и Механизовани вежбовни батаљон на Мањачи, као и Центар за обуку у операцијама подршке миру у Сарајеву (Бутмир).

Команда логистике, поред команде размештене у Добоју, у свом саставу има и пет батаљона логистичке подршке, који су размештени у Чапљини, Тузли, Бањалуци и Сарајеву, затим Главну логистичку базу у Сарајеву и Вод за подршку у Добоју.

 

Поделите садржај сајта

Оставите одговор